Жители на Ботевград излязоха на протест пред сградата на общината

...
Жители на Ботевград излязоха на протест пред сградата на общината
Коментари Харесай

Жители на Ботевград протестират срещу шума от магистралата

Жители на Ботевград излязоха на митинг пред постройката на общината против високите равнища на шум от автомагистрала „ Хемус “ и бездействието на институциите по казуса.

Живеещите наоколо до аутобана се оплакват от години от шумовия гнет и настояват, че той от ден на ден се усилва поради възходящия трафик. Въпреки това молбите им да се изградят шумоизолиращи предгради са останали без резултат.

„ Най-шумно е заран - сред 6 и 10 часа и вечер сред 7 и 12 през нощта. По замервания е 50% е допустимото ", оплакаха се протестиращи пред БНР.

" Проблемът с шума визира близо 20 000 души и е от 20 години. Трафикът се чува непрекъснато, а всъщност къщите, които са в непосредствена непосредственост, са застрашени от сриване. До момента сме инициирали две подписки ", казва Цветина Петкова от инициативния комитет на локалната гражданска самодейност " Зелин ". Според Петкова още когато през 80-те години се проектира построяването на автомагистралата е трябвало да се конфигурират шумоизолиращи уреди.

" До края на годината ще бъде готова социална поръчка за правене на акустичен план ", съобщи пред БНР Иван Досев от Агенция Пътна инфраструктура във връзка митинга на жителите от Ботевград. В четвъртък шефът на пътната организация Георги Терзийски се е срещнал със заместник-кмета на общината Борис Борисов и е заречен, че ще се подхващат нужните дейности.

" Ние в този момент това, което можем да предвидим и да създадем тази година, е да изготвим тези акустични планове, с цел да се види какъв брой е размерът на нужните шумозащитни стени и  колко ще струва това построяването им. Евентуално през идната година да бъдат планувани нужните пари в бюджета на АПИ ", изясни през днешния ден Иван Досев.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР