Жители на Белащица скочиха срещу инвестиционно намерение на Холсим кариерни

...
Жители на Белащица скочиха срещу инвестиционно намерение на Холсим кариерни
Коментари Харесай

Белащица скочи срещу кариера

Жители на Белащица скочиха против капиталово желание на " Холсим кариерни материали Пловдив " АД, която добива мрамор за трошен камък над селото. Белащица осъмна през вчерашния ден с разлепени афиши, които приканват жителите на селото да се съберат на общоселско заседание в локалното читалище на 3 май от 19 ч. 

" Важно! Честит замърсен въздух и унищожена природа! Ако сте срещу това, наложително присъствайте на общоселско заседание в читалището на Белащица - 03.05.2018 година от 19 ч. за недопускане на безумното разширение на съществуващата кариера чак до с. Марково! ", гласи част от известието. Бележките са разлепени из спирки и магазини в селото. При кмета на Белащица Цветанка Читакова пък е импортирано несъгласие и подписка от 418 недоволни. 

" По закон съм длъжна да разгласявам всяко капиталово желание, както и съм направила, придвижила съм и възражението с подписката ", разяснява кметът на Белащица Цветанка Читакова. Тя счита, че реакцията на локалните е по-скоро прочувствена. Хората са доста чувствителни, когато чуят думата кариера, разяснява Читакова. Тя изясни, че единствено двама души са показали интерес и са поискали да се срещнат с документите по капиталовото желание от резюмето, от което ставало ясно, че задачата не е разширение на кариерата, а подготовка за рекултивация.

Не пазя никого, ще поддържа жителите на селото и ще се явя на общоселското заседание. Днес ми връчиха дневния ред и въпросите, на които желаят да отговоря, сподели Читакова. 

От " Холсим кариерни материали Пловдив " потвърдиха пред " Марица ", че капиталовото им желание не е за нова кариера, а за рекултивация. Предвижда се да бъдат завършени терасите, с цел да стартира засипването им с хумус и по-късно да се направи залесяване. След години на мястото ще има гора. Инж. Иванка Карамфилова от " Холсим кариерни материали Пловдив " изясни, че компанията се е заела да направи нещо положително за обществото. Изпълнението на капиталовото желание нямало да сътвори никакъв дискомфорт на жителите на селото. 

Междувременно стана ясно, че от " Холсим Кариерни материали Пловдив " е постъпило предложение да бъде образуван Обществен съвещателен съвет като орган за усилване на съдействието с локалната общественост  с цел възстановяване равнището на социална осведоменост по отношение на активността на кариерата. В новосъздаденият орган ще вземат участие представители на селото, кметът на Белащица и представител от община Родопи. Целта е за по-добра осведоменост на локалните и поучаване на информация от първа ръка. На общоселското заседание се чака да бъдат определени представителите на селото. 

Две кариери добиват строителни материали над Белащица. По-близката до селото е на " Пътища ", а до нея е тази на " Холсим кариерни материали Пловдив ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР