Жители на 11 села в Старозагорско протестираха днес срещу изграждането

...
Жители на 11 села в Старозагорско протестираха днес срещу изграждането
Коментари Харесай

Протест срещу варовикова кариера блокира Подбалканския път

Жители на 11 села в Старозагорско стачкуваха през днешния ден против построяването на кариера за варовик в местността „ Кереч Търла “, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.

Те блокираха Подбалканския път София-Бургас. Хората упорстват за мораториум върху разрешителното за активността на кариерата и за нова оценка на въздействието върху околната среда, в която да бъде регистрирано и тяхното мнение. Кариерата за варовик се намира в землището на три села – Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви. Само на 2 километра от там има друга карира, a по закон, в землището на едно обитаемо място не може да има две кариери. Освен това местността, където ще е новото оборудване, е и вододайната зона на 2 села.

„ Опасяваме се от екологична злополука и то доста огромна екологична злополука, тъй като самата концесия е към 800 декара, само че тя може да стане и 1000, няма кой да ги следи... Губим водата, губим си въздуха ", разяснява Динко Денев, кмет на с. Едрево. В решението на оценка за въздействието на околната среда за създаване на кариерата, не са разисквани негативните мнения – на общините и на Регионална дирекция по горите.

„ Община Стара Загора е дала мнение за противоречие за разработка на находището Кереч Търла, заради това, че ще има непоправими вреди върху околната среда и върху обитаемоте места, наранени от създаването на находището ”, съобщи Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора. На митинга пристигна и регионалният шеф на Стара Загора. Според Гергана Микова би трябвало да се откри рационално решение на казуса: „ Изключително се надявам, че страната ще откри вярното решение и в действителност се надявам, че след всичко, което се опитваме да вършим, ще успеем да намерим позволение, тъй че хората да не се тормозят и фактически да нямат и съображение да се тормозят ", сподели още Микова. Концесионер на находището за 25 години е пловдивското сдружение „ Апелативен съд Стоунс “ ООД. Според предварителното известие за даването там ще бъдат направени вложения в размер на 2 милиона и 200 хиляди лв., само че работата по построяването на кариерата не е почнала. След митинга стана ясно, че незабавно е изпратен Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката, с цел да се срещне през днешния ден с протестиращите от 11-те обитаеми места в Старозагорско, поради построяването на кариерата за варовик. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР