Жители и гости на село Рибарица се събраха на храмовия

...
Жители и гости на село Рибарица се събраха на храмовия
Коментари Харесай

Жители и гости на с. Рибарица се събраха на храмовия празник в църквата ,,Св. Пантелеймон“

Жители и посетители на село Рибарица се събраха на храмовия празник в църквата,,Св. Пантелеймон “. На 27-ми юли Българската черква уважава паметта на Свети Пантелеймон. Пантелеймон е великомъченик от Никомедия, страдал за Христовата религия и е един от Четиринадесетте свети помощници.

Днес в църквата,,Свети Пантелеймон “ в село Рибарица, поданици и посетители на община Тетевен се събраха на храмовия празник. Те възпламениха свещи за здраве и благополучие. Сред тях бе и лекар Мадлена Бояджиева – кмет на община Тетевен. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, дружно със ставрофорен свещеноиконом Павел и ставр. духовник Борис, отлсужиха литургия за здраве.

През 2011 година Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил извърши цялостно освещаване на новата черква в селото. В светия трон бяха вложени частички от мощите на св. вмчк Пантелеймон, дарени персонално от Ловчанския епископ и от мощите на св. Новоселски мъченици. Историята на храма, носещ името на целителя св. вмчк Пантелеймон, стартира от далечната 1922 година, когато локална жителка подарява имот за градеж на храм. Първоначално на мястото е издигната двуетажна къща, която дружно с параклиса приютява кметството и учебното заведение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР