Плувец в Тексас почина след инфекция, причинена от амеба, разяждаща мозъка

...
Жител на Тексас се зарази със заболяване, причинено от амеба,
Коментари Харесай

Жител на Тексас се зарази със заболяване, причинено от амеба, разяждаща мозъка, и почина, след като отиде да плува, съобщиха официални лица в сряда.

Плувецът е развил инфекция с амебичен менингит, която се причинява от Naegleria fowleri, по-известна като амеба, разяждаща мозъка, след плуване в езерото Линдън Б. Джонсън през август, според Austin Public Health. Властите не са публично идентифицирали жертвата.

Проба от случая е изпратена до Центровете за контрол и превенция на заболяванията, казаха властите.

по-млади от 14 години, според данните на CDC.

Тази година имаше няколко смъртни случая, свързани с Naegleria fowleri, включително жител на Джорджия и дете в Невада. И двете жертви починаха през юли. Министерството на здравеопазването на Флорида също съобщи за инфекция през март.

Симптомите започват един до 12 дни след плуване или някакво назално излагане на вода, съдържаща Naegleria fowleri, според CDC. Хората умират един до 18 дни след началото на симптомите.

Признаците на инфекция включват гадене, повръщане, треска, силно главоболие, схванат врат, гърчове, променено психическо състояние и халюцинации. Някои, които са заразени, могат да изпаднат в кома.

„Въпреки че тези инфекции са много редки, това е важно напомняне, че в естествените водни басейни има микроби, които могат да представляват риск от инфекция“, каза д-р Десмар Уокс от здравните власти на окръг Остин-Травис. „Повишените температури през лятото го правят идеален за растеж и процъфтяване на вредни микроорганизми.“

Naegleria fowleri се среща естествено в околната среда, така че плувците винаги трябва да приемат, че има риск, когато влязат в топла прясна вода, казаха здравни служители. Не живее в солена вода, но Naegleria fowleri може да се намери в плувни басейни или водни паркове, които са зле поддържани или минимално хлорирани

Austin Public Health отбеляза, че за да се намали рискът от амебични инфекции, плувците трябва да ограничат количество вода, което се качва нагоре по носа им, като държат носа им затворен, използват щипки за нос или държат главите си над водата, когато са в сладка вода.

Плувците и лодкарите трябва да избягват да скачат или да се гмуркат в тела с топла прясна вода, особено през лятото, според CDC.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР