Жител на Джорджия почина от рядка амеба, разяждаща мозъка, твърдят здравни служители

...
Жител на Джорджия, който вероятно е бил заразен по време
Коментари Харесай

Жител на Джорджия, който вероятно е бил заразен по време на плуване в сладководно езеро или езеро, е починал от рядка инфекция с амеба, разяждаща мозъка, съобщи Министерството на общественото здраве на Джорджия.

„Жител на Джорджия е починал от инфекция с Naegleria fowleri, рядка инфекция, която разрушава мозъчната тъкан, причинявайки мозъчен оток и обикновено смърт“, каза здравният отдел в съобщение за пресата в петък. „Индивидът вероятно е бил заразен, докато е плувал в сладководно езеро или езерце в Джорджия.“

Материал Микрофотография, предоставена от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), изобразява характеристиките, свързани със случай на първичен амебичен менингоенцефалит, рядка мозъчна инфекция, дължаща се на паразити Naegleria fowleri, амеба, разяждаща мозъка. Раздавателна фотомикрография, предоставена от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), изобразява характеристиките, свързани със случай на първичен амебичен менингоенцефалит, рядка мозъчна инфекция, дължаща се на паразити Naegleria fowleri, амеба, разяждаща мозъка. CDC/Ройтерс

Naegleria fowleri е амеба, която живее в почвата и топлите сладководни езера, реки, езера и горещи извори. Не се среща в солена вода, правилно обработена питейна вода или плувни басейни, според съобщението.

„Преди този новопотвърден случай на инфекция с Naegleria fowleri има пет други случая, докладвани в Грузия от 1962 г. насам“, се казва в съобщението.

От 1962 г. до 2021 г. само четирима от 154 души в Съединените щати са оцелели след инфекция с амеба, разяждаща мозъка, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

По-рано този месец Отделът за обществено и поведенческо здраве на Невада съобщи, че 2-годишно момче е починало от инфекция с амеба, разяждаща мозъка, вероятно заразена в естествен горещ извор. През февруари служители на Флорида казаха, че жител е починал от амеба след изплакване на синусите с чешмяна вода.

Признаците и симптомите на инфекция първоначално са силно главоболие, треска, гадене и повръщане и могат да прогресират до схванат врат, гърчове, халюцинации и кома. Инфекцията се лекува с комбинация от лекарства, включително антибиотика азитромицин, противогъбичния флуконазол, антимикробното лекарство милтефозин и кортикостероида дексаметазон.

Сара Дюбъри и Жаклин Хауърд от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР