Жироскопите са устройства, с помощта на които безпилотните автомобили, летателните

...
Жироскопите са устройства, с помощта на които безпилотните автомобили, летателните
Коментари Харесай

Калтек предложи миниатюрни оптични жироскопи

Жироскопите са устройства, благодарение на които безпилотните коли, летателните апарати и портативните електронни устройства дефинират своята ориентировка в пространството. Първите жироскопи включваха в структурата си солидни дискове, въртящи се с висока скорост към оста си. Но в случай че отворим някой актуален смарт телефон ще забележим, че в него се употребява жироскоп с размери на дребен чип. Това стана допустимо посредством потреблението на MEMS датчиците, които мерят силите, настоящи на два идентични по маса обекти, движещи се в противоположни посоки. Но MEMS жироскопите са отчасти механични устройства и имат редица ограничавания, в това число и невисока сензитивност.

Оптичните жироскопи нямат никакви преносими елементи и с помощта на високата си сензитивност обезпечават доста тъкмо премерване на ситуацията в пространството. Използва се резултата на Саняк, обвързван с Общата доктрина на относителността на Айнщайн. Лъч светлина се разделя на два лъча, движещи се в противоположни посоки по затворен световод. Изменението на ситуацията на датчика, по-точно неговото завъртане към една от осите на придвижването на лъчите светлина принуждава единият от лъчите да идва до сензитивния детайл с малко изпреварване по отношение на другия лъч. С помощта на три пръстеновидни световода, съвпадащи с осите на триизмерното пространство, става допустимо да се пресметна настоящата пространствена ориентировка на целия датчик.

Създаваните до момента високоточни оптични жироскопи имаха размер колкото топка за голф и не можеха да се употребяват в портативните електронни устройства. Сега учените от Калифорнийския софтуерен институт (Калтек) сътвориха оптичен жироскоп от нов тип, който е 500 пъти по-малък от досегашните. Неговите чувствителни детайли могат да записват 30 пъти по-слаби промени във етапа на светлината. Новите оптични жироскопи са с размер на зрънце ориз.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР