Жилищното строителство в САЩ е достигнало 13-годишен връх през декември,

Жилищното строителство в САЩ е достигнало 13-годишен връх през декември, ...

Новозапочнатите жилища в САЩ са достигнали 13-годишен връх през декември.


Жилищното строителство в САЩ е достигнало 13-годишен връх през декември, тъй като дейността е нараснала в цялата страна, предава Ройтерс. Това показва, че жилищният пазар отново започва да се възстановява на фона на ниските лихви по ипотечните кредити и може да подкрепи най-дългия растеж на американската икономика в историята.

Новозапочнатите жилища са се увеличили с 16,9% до сезонно изгладен годишен темп от 1,608 млн. единици миналия месец, което е най-високото им ниво от декември 2006 г. насам. Процентният ръст е най-високият от октомври 2016 г. Силната дейност миналия месец вероятно е била подкрепена от необичайно мекото време за сезона.

Въпреки повишението през декември новозапочнатите жилища са останали под нивата по време на върховото равнище на  жилищния пазар между 2005 и началото на 2006 г.

Данните за ноември бяха ревизирани към повишение и показват, че жилищното строителство е нараснало с темп от 1,375 млн. единици спрямо обявените преди това 1,365 млн. единици.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че новозапочнатите жилища ще се увеличат с темп от 1,375 млн. единици през декември.

Новото жилищно строителство е скочило с 40,8% на годишна основа през декември. 1,290 млн. жилищни единици са били започнати през 2019 г., което е ръст с 3,2% спрямо 2018 г.

Разрешенията за строеж обаче са намалели с 3,9% до темп от 1,416 млн. единици през декември, след като достигнаха най-високото си ниво от над 12,5 години през ноември.

По-ниски лихви по ипотеките

Жилищният пазар си връща инерцията, след като Федералният резерв понижи лихвите три пъти миналата година, тласкайки надолу ставките по ипотечните кредити спрямо многогодишния им връх миналата година. Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва са намалели до средно 3,65% спрямо върховото им ниво от 4,94% през ноември 2018 г., сочат данни на агенцията за ипотечно кредитиране Freddie Mac.Още по тематаИпотечният дълг в САЩ достигна рекордните 15,8 трлн. долара в края на 2019 г.Средната цена за ново жилище в САЩ е 330 800 долараПродажбите на стари жилища в САЩ са намалели с 1,7%

Макар че допитване от понеделник показа спад на доверието на жилищните строители през януари, то остава близо до нивата от средата на 1999 г. Строителните предприемачи казват, че „продължават да се борят с недостига на терени и работна ръка, а купувачите са притеснени от липсата на наличности, особено на по-евтини жилища“.

Макар че жилищният пазар съставлява около 3,1% от брутния вътрешен продукт на САЩ, той има по-голямо влияние върху икономиката, която навлезе в 11-та си година на растеж. Инвестициите в жилища са скочили през третото тримесечие, след като се свиваха шест поредни тримесечия – най-дългия период на спад след рецесията през 2007-2009 г. Очаква се те отново да допринесат за ръста на БВП през четвъртото тримесечие.

Строителството на еднофамилни жилища, което има най-голям дял от жилищния пазар, е нараснало с 11,2% до темп от 1,055 млн. единици през декември, най-високото ниво от юни 2007 г. Новозапочнатите еднофамилни жилища са се увеличили в Средния запад и южните щати, но са намалели с североизточната и западната част на страната.

Разрешенията за строеж на еднофамилни жилища са намалели с 0,5% до темп от 916 хил. единици през декември, след като растяха седем поредни месеца.

Новозапочнатите жилища във волатилния сегмент на многофамилните жилищни сгради са се увеличили с 29,8% до темп от 553 хил. единици миналия месец. Новозапочнатите жилищни сгради с пет или повече жилища в тях са били на най-високото си ниво от юли 1986 г. насам. 

Разрешенията за строеж на многофамилни жилища са намалели с 9,6% до темп от 500 хил. единици.

Скокът при жилищата в строеж е бил придружен и от ръст на завършените жилищни имоти, което може да смекчи недостига на жилища. Завършените жилищни имоти са нараснали с 5,1% до темп от 1,277 млн. единици. Брокери считат, че новозапочнатите и завършените  жилища трябва да бъдат в диапазона от 1,5 до 1,6 млн. единици на месец, за да запълнят недостатъчните наличности.

Наличните жилища в строеж са се увеличили с 2% до 1,192 млн. единици, което е най-високото им ниво от март 2007 г. насам.

Източник: investor.bg