Жилищностроителните кооперации (ЖСК) вече не се ползват с привилегии, каквито

...
Жилищностроителните кооперации (ЖСК) вече не се ползват с привилегии, каквито
Коментари Харесай

ЖСК-тата без привилегии в закона

Жилищностроителните кооперации (ЖСК) към този момент не се употребяват с привилегии, каквито им даваше остарелият закон, признат в далечната 1978 година, само че пък другарските и роднинските кръгове на локалната власт са намерили метод да ги употребяват за други схеми.

Навремето посредством ЖСК страната стимулираше жилищното строителство. Тогава в закона категорично беше записано, че общинските препоръки подкрепят кооперации, като всяка година дефинират за тях терени за застрояване. Законът изискваше местата, отредени за ЖСК, да се афишират на видно място, с цел да аплайват член- кооператорите.

В Пловдив по този метод са били издигнати няколко огромни ЖСК, измежду които са " Мечта " на бул. " Васил Априлов " и " Снежанка " на " Източен ". Последното изменение на закона за жилищностроителните кооперации е от 1992 година В последните години е въведено предписание ЖСК-та, които желаят да закупят общински терен, да се явяват на търг на равни начала с останалите претенденти. Според експерти по недвижими парцели тази форма ЖСК се употребява за по-голям начален капитал за строителство, който се внася от член-съкооператори.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР