Жилищният пазар в София започна да се успокоява. През първото

...
Жилищният пазар в София започна да се успокоява. През първото
Коментари Харесай

Жилищата в София: Ръстовете намаляват

Жилищният пазар в София стартира да се успокоява. През първото тримесечие на годината цените в столицата задържат достигнатите в края на предходната година равнища, а растежът им на годишна база се забавя, демонстрират данни на Bulgarian Properties.

През първите три месеца на годината междинната цена е била 1 092 евро/кв. м., до момента в който през последните три на предходната година тя бе 1 095 евро/кв. м. " Изглежда, че след скоростното прекосяване на границите от 900 и 1000 евро/кв.м., цените сякаш стават по-неуверени в прекосяването на идната преграда от 1 100 евро ", разясняват от организацията. Повишението по отношение на същия интервал на м.г. е 10,86 %.

 Снимка 352843

От Bulgarian Properties показват още, че купувачите обмислят добре покупките си, оглеждат оптимално доста парцели и не купуват непременно. Все отново се чака редица фактори като предстоящият напредък на стопанската система, приходите на популацията, ниската безработица и ниските лихви да продължат да въздействат удобно на имотния пазар , " само че към този момент с по-малка доза възторг и бурност от тези, които наблюдавахме през последните 2 години ".

 В кои региони на София жилищата нарастнаха най-вече през 2017 година?
В кои региони на София жилищата нарастнаха най-вече през 2017 година?

Наближаваме пик на цените, съгласно специалисти

Агенцията пресмята и досегаемост на цените на жилищата в София - съотношението на цената на кв. м. към междинната заплата. Към края на предходната година то е 1,45, записвайки леко усъвършенстване от есента поради изпреварващия растеж на заплатите.

 Снимка 352844

Наблюденията на Bulgarian Properties сочат, че най-вече закупени жилища при започване на 2018 година има в Студентски град, където цените са най-изгодни спрямо останалите южни квартали.

Останалите най-популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Витоша и Младост 4, както и неотдавна Връбница 2

Средните цени на парцелите тези квартали, са както следва:
Студентски град - 956 евро/кв.м. Витоша - 1 045 евро/кв.м. Кръстова вада - 1 130 евро/кв.м. Младост 4 - 1 080 евро/кв.м. Връбница 2 - 960 евро/кв.м.
Най-скъпо продавани са жилищата в Лозенец , който остава и най-желаният от купувачите квартал в София. Средните цени за миналото тримесечие там са 1 675 евро/кв.м.

Дървеница в последно време притегля внимание като квартал с увеличаващо се предложение на ново строителство на цени към 1 050 евро/кв.м. Това е квартал, който разполага с улеснения, превоз и капацитет за отдаване чартърен заради непосредственост до академични и офис центрове.

Интерес притегля и необятният център в региона към метростанция Опълченска и бул. Тодор Александров, където има предложение на ново строителство на цени от към 1000 евро/кв.м., които са атрактивни за централната градска част, каквато е тази зона.

Според данните на Агенцията по вписванията за 1-вото тримесечие, в София са вписани 5 631 имотни продажби при 5 023 за същия интервал на 2017 година, което е растеж от 12% на годишна база.

Данните демонстрират още, че темпът на повишаване на продажбите на парцели в София се форсира (от към 8% за 2015 и 2016 година и 6% за 2017). Това беше предстояща наклонност, която подема на имотния пазар в столицата и в известна степен се дължи на към този момент приключващите се покупко-продажби с парцели в нови здания, които са подписани в развой на строителство и в този момент влизат в формалната статистика на вписванията.

 В София се живее по-добре, в сравнение с в Пекин и Москва, само че по-зле от Букурещ и Загреб
В София се живее по-добре, в сравнение с в Пекин и Москва, само че по-зле от Букурещ и Загреб

Номер 1 в света за девета поредна година е Виена
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР