Жилищният пазар в София и в страната е изключително активен

...
Жилищният пазар в София и в страната е изключително активен
Коментари Харесай

Експерт: Пазарът на имоти е стабилен, няма ценови балон

Жилищният пазар в София и в страната е извънредно деен и постоянен. Увеличеното търсене освен усили цената на жилищните парцели, само че и даде убеденост на бизнесмените да влагат в огромни жилищни планове, което от своя страна усили предлагането. Това съобщи Евгения Диканска, изпълнителен шеф на Europroperty, пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ сега се следи закъснение в растежа на цените на жилища.

“Това не значи спад, а по-скоро пазарът навлиза в една по-зряла и по-стабилна фаза. В София се строи извънредно интензивно, разрешителните за градеж са доста на брой, само че все пак жилищното строителство като % от Брутният вътрешен продукт е на относително ниски равнища спрямо тези в други страни на Европа, което е знак, че вложенията в нови жилища ще продължат да се форсират до 2021 година ", предвижда Евгения Диканска.

Според нея засиленото търсене на жилища е част от пазарната интензивност в бранша на недвижимите парцели.

Диканска е безапелационна, че за ценови балон още не може да се приказва , макар че цените на жилищата в София са с 40% надценени по отношение на равнището на приходите. Тя подсети, че в това време те не са достигнали равнищата на надценка преди рецесията от 2007-2008 година.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР