Жилищните кредити нарастват най-бързо. В края на април отпуснатите от

...
Жилищните кредити нарастват най-бързо. В края на април отпуснатите от
Коментари Харесай

БНБ обяви важна новина за жилищните кредити

Жилищните заеми нарастват най-бързо. В края на април отпуснатите от банките заеми за покупка на жилища са в размер на 10,87 милиарда лева, което е с 11,8%, или с 1,15 милиарда лева повече от същия месец на предходната година, сочат данните на Българска народна банка. Ръстът на ипотечните заеми се дължи на огромния интерес на семействата към покупка на жилища. Хората купуват жилища както за личен дом, по този начин и като инвестиция, написа "Труд ".

Заради ниските лихви, даже да имат цялата нужна сума в брой, доста хора избират да обезпечат част от парите за покупка на апартамент посредством заем. Потребителските заеми в края на април възлизат на 9,439 милиарда лева, като се усилват с 10,9% в границите на година. При заемите за нефинансови предприятия растежът е по-бавен – с 4,8%. Но в безспорна сума отпуснатите от банките заеми на компании за година нарастват доста – с 1,54 милиарда лева, и доближават 33,5 милиарда лева Общият размер на отпуснатите от банките заеми се усилва с 6,9% до 58,6 милиарда лева, сочат данните на Българска народна банка.

Хората и компаниите взимат повече заеми, макар че през последното тримесечие на 2018 година банките леко са стегнали стандартите за разпределяне на потребителски, жилищни и фирмени заеми спрямо интервала юли– септември 2018 година Това показват специалистите от Българска народна банка в първия брой за 2019 година на изданието „ Икономически обзор “.

При даването на жилищни заеми банките са стегнали условията за поръчителство и за оптималния период на заема. Причината за това е по-ниската податливост на банките да поемат риск. При заемите за предприятия обаче има облекчения във връзка с таксите и комисионите, показват от Българска народна банка. Освен това лихвите по заемите за семейства и компании не престават да понижават.

Основната причина за това е намаленият риск и конкуренцията в банковия бранш, написа в изданието на Българска народна банка. По-конкретно намаляването на риска се дължи на нарасналата платежоспособността на клиентите на банките, общото усъвършенстване на макроикономическата среда и удобните вероятности за пазара на жилища. През второто и третото тримесечие на 2019 година от Българска народна банка чакат лихвите по новите депозити и заеми да се запазят на сегашните ниски нива. Тази прогноза се основава на упованията на Европейската централна банка за опазване на лихвите в еврозоната без смяна най-малко до края на 2019 година, продължаващият растеж на депозитите, както и огромната конкуренция в банковия бранш в България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР