Жилищен комплекс за 7700 души ще бъде построен в кв.

...
Жилищен комплекс за 7700 души ще бъде построен в кв.
Коментари Харесай

Строят квартал "Запад" между „Люлин“ и „Обеля“

Жилищен комплекс за 7700 души ще бъде издигнат в кв. Модерно предградие. Той ще е със независим център и със своя вътрешна пешеходна зона с магазини като ул. „ Витоша “, оповестиха проектантите му пред общинската комисия по екология през днешния ден, представено от „ Дневник “.

„ Нарекохме го квартал „ Запад “, както има квартал „ Изток “, сподели вложителят Христо Чепишев. Неговата компания „ Европропърти БГ “ строи жилищни комплекси в Бояна и в други квартали на София. Територията бъдещото строителство в този момент е празна и се намира зад магазините „ Хит “ и „ Практикер “ на бул. „ Панчо Владигеров “, който свързва жк „ Люлин “ и „ Обеля “.

За потребностите на бъдещия квартал към този момент отчасти е построена инфраструктура – готово е продължението на ул. „ Баба “ с размери и осветяване на бул.. Ще бъде построен и напълно нов различен бул. – „ Стефансон “. Той ще е паралелен на жп линията, която минава прокрай гробищен парк „ Бакърена фабрика “.

Предвижда се там, на бул. „ Панчо Владигеров “, да има нова метростанция – тя ще е сред сегашните „ Сливница “ и „ Обеля “.

Разрешената височина до кота корниз в квартал „ Запад “ е 25 м, което разрешава до 7-8-етажни здания. Дължината им ще е сред 45 и 50 м. Интензивността на застрояването е с коефициент сред 3.5 и 2.5 в другите елементи на новия квартал.

„ Много компактно застрояване се планува “, разяснява арх. Ивайло Петков, общински консултант от ГЕРБ. Той предложи партерните етажи на постройките да бъдат отредени за обществени функционалности. Като разбра, че там ще живеят близо 8000 души, арх. Петков първо попита плануват ли се паркинги. Авторите на плана, арх. Лалов и арх. Гайдаров, показаха, че ще има подземни паркинги на две равнища.

Два детски центъра са заложени в плана за новия квартал, обясниха те след въпрос плануват ли се учебни заведения и детски градини. Центровете не са детски градини, репликира Лорита Радева, ръководител на комисията.

„ При срещата ни с кмета Фандъкова тя също първо попита къде са детските градини. Затова включихме тези два детски центъра “, изясни Чепишев. После разгласи, че в случай че общината му предложи терен, ще построи и детска градина. Бърза инспекция на основния проектант на София Здравко Здравков откри, че там няма свободни общински терени.

До 10 години новият квартал „ Запад “ би трябвало да бъде напълно подготвен и обитаем, се разбра от обясненията на вложителя. Проектът следва да бъде разискван и в други общински комисии преди да бъде препоръчан за гласоподаване в Столичния общински съвет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР