Жилищата ще се изграждат върху бивша земеделска земя. Разрешение за

...
Жилищата ще се изграждат върху бивша земеделска земя. Разрешение за
Коментари Харесай

В Сибир: Докарват китайци, а нашите мъже остават без работа

Жилищата ще се построяват върху някогашна земеделска земя. Разрешение за нейното застрояване към този момент няма, само че планът се употребява с политически подкрепи. Зад високите огради багери и кранове към този момент работят трескаво. Любопитните погледи са нежелани,а това поражда остро неодобрение измежду локалните хора. " Как по този начин ще даваме страната си на китайците? Това е нашият дом, домът на дедите ни ", споделя една жена и добмавя: " На какво съображение ще позволяват на китайците да работят тук? Защо държавното управление разрешава това и желае ние да си затваряме устата? И за какво оставят мъжете ни без работа? Докарват китайци от не знам си къде, с цел да печелят пари тук. А с нас се отнасят като с отпадък. "

Генадий Дроздов също е ядосан. Дългогодишният професионален боец има семейство, в това време е станал дядо. 68-годишният мъж до неотдавна е бил даже народен представител от Комунистическата партия в локалния градски парламент. Подобно на доста други по-възрастни хора, и той си спомня с носталгия за тогавашния Съветски съюз:

" Аз съм пенсионер и можех добродушно да си заставам вкъщи. Но ми се къса сърцето като виждам какво се случва със страната ми - корупцията цъфти, и тъкмо тъй като е по този начин, в този момент ни лишават и земята. Ако не владея земята, върху която пребивавам, се трансформирам в крепостен селяндур. " Тези страхове са пресилени и скоро ще се разсеят ", настояват представители на мощната нефтохимическа промишленост в Омск, само че не желаят да оповестят имената си пред Дъждовни води.

Китайски служащи за нефтохимическата промишленост

Китайците обаче нямат такива терзания и не се опасяват да приказват. Те са инженери и специалисти на китайската компания " СС-7 ", която построява оборудванията. С съветската компания " Газпром Нефт " тя е сключила дълготраен контракт за модернизиране на газовата индустрия на Сибир. До този миг са пристигнали 500 души от Китай, само че скоро броят им ще доближи няколко хиляди. Алина Атаманенко, говорителка на китайската компания, споделя:

" Китайските служащи са доста другарски настроени. Те са пристигнали тук, с цел да работят, а като си свършат работата ще ги изпратят някъде другаде по света, или ще се върнат вкъщи си. Те нямат желание да основават тук фамилии. Нито пък имат време за това. Всяка заран в 6 потеглят за работа и се връщат в 23 часа. Нямат никакво време за контакти с хората от селището или от града. "

Генадий Дроздов не има вяра нито думичка от това. За доказателство желае да ни покаже нещо и ни откарва в тайгата - на 7 часа път с кола, северно от Омск. Докъдето погледът ни стига, се простират единствено гори - брези, дъбове, иглолистни дървета. Русия е страната с най-вече гори в света - те покриват съвсем половината от територията на голямата страна и са значим стабилизиращ фактор на международния климат.

Незаконна сеч и произвол

В тайгата няма доста работни места. Почти всички са в областта на дърводобива и са зле платени. Контрол над тяхната активност съвсем не се упражнява. По оценка на природозащитната организация " World Wide Fund for Nature " в Русия незаконно се изсичат и продават по към 30 милиона кубически метра дървесина годишно. Със съдействието на корумпирани политици и държавни чиновници огромната част от суровината се пласира в Китай.

Генадий Дроздов желае да ни покаже по какъв начин става това. В селцето Нова Екатериновка той ни среща със собствен остарял прочут - Олег Шадрин. 35-годишният лесничей познава гората от дребен. Той ни демонстрира едно сечище, колкото 6 футболни стадиони - преди няколко месеца пристигнали китайци и изсекли всичко.

" Тук преди имаше борова гора, в този момент е гола поляна ", споделя той. Убеден е, че сечта е била противозаконна. Думите му не могат да бъдат тествани, само че лесничеят ни обръща внимание на някои елементи. Ако всичко е било законно е трябвало дървото да се изтръгне с целия пън, а на негово място да се посади ново дръвче. Вижда се, че всичко това не е осъществено ", споделя Шадрин. Но най-вече го боли от това, че причинителите в никакъв случай няма да бъдат подведени под отговорност.

Генадий Дроздов също е засегнат: " Всичко е доста просто: хората във властта, вместо да управляват спазването на законите, преследват своя персонален финансов интерес ".

Корупция, продажност, произвол - все неща, които мъчно могат да бъдат потвърдени. А дали в тях са забъркани и китайците? Поне едно е ясно - те печелят от всичко това.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР