Jigsaw, Ryuk, Snatch, BitPaymer. Това са една малка част активните

...
Jigsaw, Ryuk, Snatch, BitPaymer. Това са една малка част активните
Коментари Харесай

Emsisoft призова за спешни мерки, заради рансъмуер атаките в САЩ

Jigsaw, Ryuk, Snatch, BitPaymer. Това са една дребна част дейните рансъмуер закани, които нападат бизнеси от друг мащаб, организации, лечебни заведения, общини, финансови институции и крайни консуматори в последните месеци. Положението на рансъмуер сцената в последните години освен, че не се усъвършенства, само че и се утежнява. 30 години след появяването на първата офанзива с криптовирус, рансъмуер заканите са извънредно витален риск, който отхвърля да изчезне. Усложняването на софтуера и зависимостта му от трети страни и разширението на Мрежата, съчетани с уязвимостите, които въпреки и запушени, остават неналожени с месеци от разнообразни издатели и компании, спомагат за все по-лесното навлизане на тази форма на болест, което е в допълнение подпомагано от неналичието на съществени киберхигиенни привички освен от обособените интернет пътешественици, само че и на огромни компании, които губят десетки милиони, поради демонстрация на немарливост и липса на грижа за мрежите, които ръководят.

Настоящата година беше изключително тежка за голям брой общински, здравни и държавни организации в Щатите, точно поради нанесени сполучливи рансъмуер офанзиви. Това е и обект на отчет на компанията за осведомителна отбрана Emsisoft, които приготвят свое проучване на обстановката, с което желаят да извърнат внимание на значимите хора във Вашингтон за действителната обстановка тук. Въпросният отчет е трябвало да излезе при започване на идната година, само че следващата огромна офанзива принуждава експертите да разгласяват своето изследване още тези дни. То прави обзор на рансъмуер случаите през актуалната година, завършвайки с апел за незабавни дейности от страна на държавните управления.

„ 2020 не би трябвало да повтаря 2019. Точните равнища на инвестиция в хората, процесите и осведомителните технологии ще докара до доста по-малко рансъмуер произшествия и тези произшествия, които въпреки всичко се случат, ще бъдат надалеч по-малко разрушителни, ще носят по-малко вреди и ще идват на по-ниска цена “, обобщава основният софтуерен управител на Emsisoft Фабиан Восар.

А за какво е алармисткия звук в отчета и в действителност ли е толкоз съществено ситуацията оттатък Атлантика? Ето и малко статистика. По данни на компанията, през 2019 в Съединени американски щати най-малко 948 държавни организации, здравни снабдители и просветителни институции са потърпевши в рансъмуер произшествия. Щетите от тези офанзиви надвишават сумата от $7.5 милиарда. 103 са федералните, общински и държавни организации, които са потърпевши в сходни офанзиви, 759 здравни снабдители, 86 университета, колежа и учебни региони и над 1220 обособени учебни заведения.

Последиците от сполучливите рансъмуер офанзиви не се показват само в загуби за десетки хиляди долари от бюджетите на засегнатите институции. Вследствие на офанзивите, акцентират от Emsisoft, са произтекли разнообразни последици с евентуално високорисков темперамент: незабавните номера на 911 не са работили, учебните управляващи не са можели да доближат значими данни и детайлности за учениците, като да вземем за пример одобряваните от тях медикаменти и алергиите, от които страдат. Полицейските управляващи не са можели да доближат основна информация и да правят обикновено работата си. Спешни отделения е трябвало да пренасочват пациенти към други лечебни заведения, излагайки по този метод на риск живота им, отменяни са планувани хирургически интервенции, медицински проби и приеми в лечебните заведения са били отказвани, поради хванатите в плен на рансъмуер системи.

Мерките, които е нужно да бъдат подхванати съгласно Emsisoft са разнообразни по темперамент: повишение на защитните протоколи, условия и процедури, по-добро образование на личния състав, вложения в IT отделите, цялостна бистрота на жертвите – нещо, което сега не се изисква съгласно актуалните закони, по-добра координаци сред обществения и частния бранш, законови рестрикции във връзка с заплащането на откуп.

А вероятностите изобщо не са розови, считат експертите и нещата единствено ще се утежняват, в случай че не се подхващат незабавни ограничения тук, като офанзивите ще стават по-чести, по-сложни, като е допустимо нарушителите да търсят и способи за спомагателна финансова полза посредством предложение на криптираните данни и информация в тях за обмен.

Но изключително значимо е жертвите да не подтикват бъдещите дейности на нарушителите. „ Плащанията са мотора, подпомагащ рансъмуера. Единственият метод да се спре той е да се направи финансово неизгодно провеждането на офанзивите, и това значи, че обществения бранш би трябвало да практикува по-добра киберсигурност, тъй че да няма потребност да бъде заплащан откуп “, считат Emsisoft.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР