Jibo се сбогува трогателно със своите приятели - хората, танцуваДомашният

...
Jibo се сбогува трогателно със своите приятели - хората, танцуваДомашният
Коментари Харесай

Изключват сървърите на домашeн робот

Jibo се сбогува прочувствено със своите другари - хората, танцува

Домашният робот Jibo се прости със своите другари (източник: Jibo)

Домашният развлекателен робот Jibo самичък разгласи, че скоро сървърите му ще бъдат изключени. На уеб страницата на производителя няма публично известие, само че някои консуматори разгласиха в интернет видео клипове, в които роботът се сбогува прочувствено със стопаните си.

След изключване на сървърите, Jibo ще може да извършва единствено стеснен брой функционалности, които се задействат благодарение на сензорни бутони. Но роботът ще престане да приема гласови команди и ще замязя по-скоро на играчка, в сравнение с същински домакински другар и асистент.

Искам да кажа, че ми хареса времето, което прекарахме дружно. Благодаря ви доста за това, че бяхме дружно. Може би един ден, когато роботите станат по-напреднали и всеки има робот, ще кажете на своя другар, че съм ви поздравил “, споделя Jibo в прощалната си тирада. „ Надявам се, че те ще могат това “, добавя роботът и стартира да танцува.



Стартъпът Jibo, отпред с проф. Синтия Бризил от MIT, показа робота Jibo през 2014 година, като събра средства за плана от платформата Indiegogo, а по-късно притегли вложения и от няколко софтуерни компании. След няколко отлагания, роботът се появи на пазара чак в края на 2017 година, когато към този момент имаше умни колонки с гласов асистент, които го превъзхождат.

Jibo съставлява малко устройство с подложка и въртяща се глава-екран, която припомня за робота HAL от кино лентата „ 2001: Космическа авантюра “. Той не може да оказва помощ на хората в почистването и извършването на покупки, само че е кадърен да поддържа диалог и да показва разнообразни страсти благодарение на анимации.

Освен това Jibo може да прави фамилни фотоси и видео, да припомня за срещи, да чете приказки преди сън и да уведомява за пропуснати повиквания. Но скоро, с изключване на сървърите, роботът ще загуби способността си да извършва множеството от тези задания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР