Жестоката катастрофа в Своге продължава да е сред водещите теми

...
Жестоката катастрофа в Своге продължава да е сред водещите теми
Коментари Харесай

Асфалтът в Своге е с недопустими материали, няма виновни за потопа в Аспарухово, България е най-евтината страна в ЕС…

Жестоката злополука в Своге продължава да е измежду водещите тематики на всекидневниците.

" Лабораторни проби били посочили, че има неприемлив материал в асфалта на пътя София - Своге, където тежко катастрофира рейс, предава Би Ти Ви. Това е декларирал министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков на конференция в централата на ГЕРБ. Той твърди, че АПИ ще ремонтира сектора за своя сметка, само че чака позволение от проверяващите органи. На 27 август УС на АПИ взима решение за отремонтиране за тяхна сметка на сектори, които са компрометирани по трасето. Изключение е секторът на пътното произшествие, в който се водят процесуално-следствени дейности, сподели на Нанков в отговор на въпрос ще бъдат ли подхванати незабавни ограничения за ремонт на сектора, в който стана тежката злополука край Своге, съобщи Агенция " Фокус ". " След позволение на водещите следствието органи, ще стартира отремонтирането и на този сектор ", разгласи той. " След приключването на гаранционния период 15 август, който беше даден на компанията, да си в профил дефектите по целия пътен сектор, на 20 август от АПИ са уведомили, че изпълнителят отхвърля да си извърши задължения. На 24 август е подаден отчет до УС на АПИ ", изясни районният министър. " Откакто съм министър това е първият случай, в който компания не желае да си извърши отговорностите по гаранция по контракт ", разяснява Николай Нанков. " Отремонтирането на 21 сектора, установени с протокол към юни, ще стартира до края на утрешния ден ", съобщи той. " - в. " Сега ".

" Шофьорът Григор Григоров, който в събота прекатурна рейс с пасажери край Своге, е към този момент изместен в килия на следствените арести на столичния бул. " Г. М. Димитров ", споделиха пред " 24 часа " прокурори. Тази заран той е бил изписан от болница " Царица Йоанна - ИСУЛ ", където беше признат след нещастието. Григоров е арестуван за 72 ч от прокурор. Обвинен е за причиняване на гибел по несъобразителност на 17 души и нанасяне на телесни повреди на 21 ранени. Според прокуратурата той е нарушил разпоредбите за придвижване, откакто превишил скоростта с 13 км/ч при позволени 40. Данните за скоростта са по информация от тахошайбата на автобуса. Когато са му повдигали обвиняване в неделя, Григоров не е давал пояснения пред проверяващите. Очаква се прокуратурата да му желае и непрекъснат арест от съда. Григоров е шеф и съсобственик на компанията транспортьор " Мобилус 5 ". Засега той е единственият упрекнат за нещастието край Своге. От прокуратурата обаче през вчерашния ден увериха, че следствието продължава и най-вероятно отговорност ще се търси и на други. " - в. " 24 часа ".

" Полицията и проверяващи влязоха в офиса в компания " Мегаинвест холд " в Дупница, която е сътрудник на " Трейс груп холд " в плана за рехабилитация на пътя в Искърското дефиле, заяви " Фокус ". При злополука край Своге в събота 17 души починаха, а 20 са ранени. Некачествена настилка е една от версиите, по които проверяващите работят, както се разбра от изказване на основния прокурор Сотир Цацаров ден след произшествието. Изпълнител на рехабилитацията на пътя е консорциумът " Трейс Своге ", в който " Трейс " взе участие с 60%, а " Мегаинвест холд " с 40%. Агенция " Фокус " оповестява, че пред централата на " Мегаинвест холд " има и чиновници на жандармерията, каквито имаше и при изземването на документи през вчерашния ден в централата на " Трейс ". Вчера пред " Капитал " притежателят на " Мегаинвест холд " Цветан Цветанов разясни, че сдружението е работило по рехабилитацията на сектора край Елисейна и не е отговаряло за този при Своге. " Нямам нищо общо с ремонта край Своге, не мога да разясня качеството на пътната настилка там ", сподели той. По информация от Българска национална телевизия нощес проверяващите са иззели документите за ремонта от организация " Пътна инфраструктура ", която е възложителят на поръчката. Междувременно водачът на " Атака " Волен Сидеров съобщи, че ще изиска от районното министерство всички контракти с компанията " Трейс Груп Холд ", която, по думите му, " обира всички поръчки и печели големи суми ". Сидеров ще предложи и законодателни промени за по-строг надзор и наказания на изпълнителите на публични поръчки и връщане на страната в " главните действия, от които олигарси печелят за сметка на почтените жертви по пътищата "... " - в. " Дневник ".

" Българска социалистическа партия изиска вдишване на политическа отговорност поради тежката злополука край Своге. Оставки на министри към този момент е най-малкото, става въпрос за оставка на цялото държавно управление, сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция в централата на алената партия...
" Досега корупцията ни ограбваше, взимаше от всеки човек, в този момент към този момент корупцията убива в същинския смисъл на думата, тъй като почтени българи заплащат с живота си кражбите на държавното управление на Бойко Борисов ", сподели Нинова и прикани за промяна на този модел на ръководство на страната... " - в. " Стандарт ".

" Виновникът за такива обстановки е единствено един и това е държавното управление на Бойко Борисов и той персонално. Гордостта на премиера - автомагистралите, са най-голямата кражба може би в страната, конкурирайки се с кражбите в санирането ", разяснява Нинова. Лидерът на Българска социалистическа партия уточни, че преди началото на новия парламентарен сезон левицата ще разиска дали да внесе нов избор на съмнение. " Има ли храброст министър председателят, както до през вчерашния ден споделяше: " Аз строя пътища и автомагистрали ", да излезе в този момент и да каже: " Аз строя пътища и автомагистрали, по които да се избивате. " Този модел от бизнес, обири и корупция води до тези нещастия, добави Нинова... " - в. " Труд ".

Вестниците в сряда оповестяват за развръзка по различен драматичен случай - пороя във варненския квартал Аспарухово.

" Окончателно: няма отговорни за 13-те удавени в " Аспарухово ", единствено мощният дъжд
Решението е на Апелативния съд по гледище на прокуратурата. Факторите свлачища, битови и строителни боклуци, постройки в дерето не били съществена причина за нещастието.
Апелативният съд почете митинга на окръжната прокуратура във Варна и приключи наказателния развой за наводнението в кв. " Аспарухово " на 19 юни 2014 година, при което се удавиха 13 души.
Преди това Варненският областен съд бе постановил, чедържавното обвиняване не може да приключва дело и да афишира, че няма отговорни.
" Досъдебното произвеждане, формирано незабавно след наводнението във варненския квартал, е водено за причиняване гибелта на 13 души заради немарливо осъществяване на занимание или на друга правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха - закононарушение по член 123, алинея 1 от Наказателен кодекс. Делото е следено от екип от трима прокурори и разследвано от екип от трима следователи от окръжния следствен отдел. При инспекцията на определението на Варненския областен съд въззивната правосъдна инстанция е приела причините на окръжната прокуратура, че то е голословно ", се споделя в решението на Апелативния съд от 24 август тази година.
Магистратите още веднъж се базират на екстремалността на преваляванията на 19 юни 2014 година и на всички информации на Националния институт по метеорология и хидрология.
" Само за половин час - от 18,30 до 19 ч, интензивността на падналите превалявания на един квадратен метър е била 138,8 литра. За интервала от 15 до 20 юни 2014 година количеството на преваляванията е било 175,6 л, което съставлява 382 % от нормата за преваляванията през юни.
Подобно наводняване във Варна е имало и през 1951 година, когато в три валежни дни през август са измерени 292 литра на квадратен метър. Центърът на изваляването тогава обаче е бил в друга част на Варна ", аргументират се апелативните съдии. Според тях, главната причина за настъпилото водно злополучие е екстремността на естественото събитие от 19 юни 2014 година.. " - в. " 24 часа ".

" Апелативният съд почете митинга на Окръжната прокуратура във Варна против определение на Варненския областен съд и приключи наказателното дело за наводнението в кв. " Аспарухово ", взело 13 жертви, оповестява прокуратурата. Той бе подаден против определение на Варненския областен съд, който анулира постановлението за преустановяване на наказателното дело за рисковото наводняване в кв. " Аспарухово ", при което на 19 юни 2014 година починаха 13 души. Досъдебното произвеждане, формирано незабавно след наводнението във варненския квартал, е водено за причиняване гибелта на 13 души заради немарливо осъществяване на занимание или на друга правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха - закононарушение по член 123, алинея 1 от Наказателен кодекс. Делото е следено от екип от трима прокурори и разследвано от екип от трима следователи от Окръжният следствен отдел. При инспекцията на определението на Варненския областен съд въззивната правосъдна инстанция е приела причините на Окръжната прокуратура, че то е голословно. За екстремалността на преваляванията в на 19 юни 2014 год. приказват всички информации на Националния институт по метеорология и хидрология. Само за половин час - от 18,30 часа до 19 часа, интензивността на падналите превалявания на един квадратен метър е била 138,8 литра. За интервала от 15 до 20 юни 2014 год. количеството на преваляванията са били 175,6 литра, което съставлява 382 % от нормата за месец юни. Подобно наводняване във Варна е имало и през 1951 год., когато в три валежни дни през август са измерени 292 литра на квадратен метър. Центърът на изваляването тогава обаче е бил в друга част на Варна, споделя прокуратурата. И Апелативният съд е приел, че главната причина за настъпилото водно злополучие е екстремността на естественото събитие от 19 юни 2014 год. Факторите свлачища, битови и строителни боклуци, построени постройки по протежението на дерето и в него не са главната причина за фрапантния размер на нанесените вреди на инфраструктурата и домовете, както и за гибелта на 13 починали. Със своето определение Апелативният съд е отменил определението на Варненския областен съд, с което е било анулирано постановлението за преустановяване на наказателното произвеждане за наводнението във варненския квартал " Аспарухово "... " - в. " Сега ".

" Повече от четири години, откакто наводняване, провокирано от проливен дъжд, лиши живота на 13 души във варненския кв. " Аспарухово ", Апелативният съд в града удостовери, че нещастието е била породена не от човешка неточност, а от естествената буря. Досъдебното произвеждане, формирано незабавно след наводнението от 19 юни 2019 година, бе водено за причиняване гибелта на 13 души заради немарливо осъществяване на служебни отговорности. Според Наказателния кодекс това е закононарушение. Делото бе следено от трима прокурори и разследвано от трима следователи от варненския Окръжен следствен отдел. На 16 юни м.г. - три години след опустошителното наводняване Окръжната прокуратура във Варна оповести резултатите от експертизата за аргументите, довели до нещастието. Според тях главният фактор, довел до загубата на 13 човешки живота и причиняването на големи материални вреди, е било застрояването на западния охраняем канал в ромската махала над кв. " Аспарухово ". Пак съгласно експертизата източникът на наводнението е формиралата се висока вълна в резултат на падналите проливни и поройни превалявания на 18 и 19 юни 2014 година " За малко време и с огромна скорост водата достигнала до коритата на деретата и активизирала свлачищни и сривания ", бе записано в документа. Според експертизата на движимостите лица, работили по случая, Министерството на районното развиване и благоустройството не е изпълнило отговорностите си за оценка и картографиране на геоложкия риск на територията на община Варна, включително и на потърпевшия кв. " Аспарухово ". Липсата на такава оценка на риска предопределя и неналичието на дейни дейности на всички управнически равнища. Въпреки Националната стратегия за предварителна защита и ограничение на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията на Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015 - 2020 година, записаните до 2014 година на територията на Варна и на кв. " Аспарухово " свлачища за наложително подсилване са планувани за осъществяване едвам през идната година, когато за задачата би трябвало да бъдат отпуснати 2 млн... " - в. " Дневник ".

В. " Стандарт " оповестява, че България е най-евтината страна в Европейски Съюз :
" България се оказва най-евтината страна в Европейски Съюз за необятен кръг от артикули, услуги и храни, регистрира разбор на Евростат за равнищата на цените на потребителските артикули и услуги в Евросъюза през 2017 година Страната ни е с най-нисък цялостен индикатор за всички потребителски артикули и услуги в Евросъюза с показател от 44, при междинен показател от 100 пункта за ЕС-28. Страните в Европейски Съюз с най-високи показатели за скъпи потребителски артикули и услуги са Дания и Люксембург - и двете с по 141 пункта, т.е. с 41 пункта над междинното за Европейски Съюз. Страната ни е с най-ниски цени за алкохол, вино, бира, цигари и тютюневи произведения - показател от 56 при междинен индикатор 100 пункта за Европейски Съюз. Най-евтини още веднъж у нас са облеклото, обувките, както и всевъзможни аксесоари, свързани с мъжкото и дамско облекло - 78 пункта /при 100 за ЕС/. Поддръжката на дома с отопление, електричество, вода, както и други домашен услуги още веднъж е най-евтина у нас - 30 пункта при 100 за Европейски Съюз. Медицинските артикули, медикаментите, здравните и дентални услуги са най-евтини у нас в границите на целия Евросъюз - 29 пункта при 100 за Европейски Съюз. Продуктите за леки коли, горивата, транспортните услуги и така нататък още веднъж са най-евтини у нас - 66 пункта при 100 за Европейски Съюз. Образованието (от главно до висше) и всички свързани с него такси и учебници са най-евтини у нас измежду 28-те членки на Европейски Съюз - 25 пункта при междинен индикатор от 100. Разходите за заведения за хранене, кафенета, питейни заведения, хотели и други развлечения още веднъж са най-ниски у нас - 45 пункта при 100 за Европейски Съюз. През 2017 година Дания е най-скъпата държава-членка за заведения за хранене и хотели - 50 на 100 над междинното за Европейски Съюз, храна - още веднъж 50 на 100 над междинното за Европейски Съюз, за отдих и просвета - 48 на 100 над 100 за Европейски Съюз. Ирландия е най-скъпата държава-членка за алкохолни питиета и тютюневи произведения - 74 на 100 над междинното за Европейски Съюз. Люксембург е страната с най-високи разноски за жилища, вода, електричество и газ - 63 на 100 над 100-те пункта за Европейски Съюз. Гърция е най-скъпата страна в региона " връзки " - 54 на 100 над междинното за Европейски Съюз. Швеция е с най-високи цени в региона на " конфекцията, облеклата и обувките " - 34 на 100 над междинното равнище в Европейски Съюз. Освен България, която държи водачеството за най-ниски цени в необятен диапазон потребителски артикули и услуги, най-ниски са цените на плодовете, зеленчуците и безалкохолните питиета в Румъния - 62 пункта при 100 за Европейски Съюз (по този индикатор страната ни има 73 пункта). Най-евтината страна за връзки, пощенски услуги, телефонни и мобилни диалози е Полша - 45 пункта (при 65 за България). От друга позиция обаче страните с най-ниски ценови индикатори на артикули и услуги, като Румъния и България, регистрират и най-високи индикатори за хора, живеещи в риск от беднотия и обществено изключване (40% за България и 38% за Румъния). В най-скъпите страни на Европейски Съюз Дания и Люксембург обаче е най-нисък и растежът на хората в риск от беднотия - едвам 16 на 100, регистрира Евростат. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР