Жесток политически скандал се завихри в София след обвинения, че

...
Жесток политически скандал се завихри в София след обвинения, че
Коментари Харесай

Гръмна страшен политически скандал в София заради паметника на легендарния кмет Иван Иванов

Жесток политически скандал се завихри в София след обвинявания, че именитият кмет инж. Иван Иванов е бил нацист и не заслужава да има монумент в столицата.

Монументът би трябвало да бъде повдигнат до метростанция " Стадион Васил Левски " по самодейност на общинския консултант Вили Лилков. Автор на паметника е великотърновският ваятел Борис Борисов, а определеното място не е инцидентно - там е бликнала водата от Рилския тръбопровод, който инж. Иванов е проектирал.

Скандалът гръмна, откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов призова общинските съветници на партията да не поддържат построяването на монумент на кмета на София инж. Иван Иванов поради данни за неговата политическа активност. Изказването на Борисов пристигна на среща с еврейски организации, на която взе участие и Даниел Лорер от " Продължаваме промяната ", написа 24 часа.

Иван Иванов не е съден за нацистка или антисемитска активност от 7-ми състав на националния съд, а от 4-ти състав, който съди военни лица, поправи го общинският консултант от " Синя София " и проф. Вили Лилков.

" До господин Бойко Борисов, който упреква инж. Иван Иванов в нацистка активност. Подчертавам, че не е съден за нацистка или антисемитска активност от 7-ми състав на националния съд, а от 4-ти състав, който съди военни лица. Преди да клеветиш би трябвало да четеш ", написа Лилков в профила си във фейсбук.

" По време на диалога подчертах, че езикът на омразата няма място в българското общество. В тази връзка показах и безапелационното ни терзание от потреблението на антисемитска изразителност в българския парламент и опитите за политическа корист с тематиката за спасяването на българските евреи ", написа през вчерашния ден водачът на ГЕРБ.

От своя страна Лилков публикува  документ на Държавна сигурност от 1945 година във връзка със правосъдния развой против инж. Иван Иванов.

" Бившият кмет на столицата – инж. Иван Иванов, принадлежи към онази група от наши общественици от предишното, които, за жалост, са били в меншество, само че които могат да се нарекат „ честни ". По убеждения той е националист без блестящо определение към някоя партия. Известно ни е, че да вземем за пример към Цанковото придвижване е имал постоянно негативно мнение.

От така нареченити „ национални организации " в никакъв случай не се е интересувал и не е подкрепил нито една от тях. Инж. Иванов е уверен монархист и неприкрит германофил. Обаче в същото време би трябвало да се подчертае, че в никакъв случай не е бил последовател на националсоциализъма. Ако и не на публични места, то в съкровен кръг, в предишното, постоянно се е изказал срещу националсоциалистическия режим.

С това се изяснява и мнението на формалните немски служби за него: в никакъв случай инж. Иван Иванов не е бил „ любим " на тези служби – по простата причина, че те знаеха за неговото до известна степен негативно мнение по отношение на националсоциализъма. Това се отнася особено за тези публични немски служби, които бяха заемани от непартийци. [...]

Отношенията му с Бекерле бяха единствено в формален контакт.... В качеството си на кмет на столицата, естествено, Иванов е бил поканен и е вземал присъединяване във всички офицални приеми и сътвори връзки с всички публични персони, посетители на нашата страна. Също по този начин за публични случаи е пътувал и в странство, където си е основал съответните връзки. Но би трябвало да се одобри, че те са били професионални връзки, някъде може би заякчени посредством другарство, само че не и разследващи. Не ни е известно изобщо да е имал някакъв контакт с ръководители на други непознати централи: англо-американска, френска и прочие

Известно ни е единствено мнението на ГЕСТАПО за него: те му нямаха доверие. Знаели, че в предишното бил болшевик. Знаейки, че няма позитивно мнение към националсоциализъма, те смятаха, че още имал благосклонности към комунизма и може би поддържал още някакви връзки. Смятаха го най-малко „ настойник " на комунистите.... За всеки случай не бяха удовлетворени от Иванов и не го считаха за „ собствен човек ". "

" Доклад " (без автор), квалифициран за втория развой на 4-ти състав на Народно събрание. Архив на Държавна сигурност, ИФ 3, оп. 1, а.е. 10, Заглавие: Серия IV, отчет № 5.

" Истината против лъжата, против заблудите с документи ", прецизира Лилков.

Инж. Иван Иванов е кмет на София от 25 май 1934 година до 9 септември 1944 година и се смята за най-успешния кмет. По негово време е приключена постройката на ректората на Софийския университет, облагородени са Южният парк и Борисовата градина, издигнати са постройките на Българска народна банка, на Съдебната палата, Министерство на защитата, Държавният музикален спектакъл, зала „ България ", както и Националната и Столичната библиотека. Той спомага и работи за пробутване на рилския тръбопровод в София. Спомага за благоустройството на парк Витоша – на него е наречена хоризонталната пътека от с. Железница до кв. Княжево. Проектант е и на язовир „ Бели Искър ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР