Жертвите винаги са неизбежни при толкова силно земетресение, като това

...
Жертвите винаги са неизбежни при толкова силно земетресение, като това
Коментари Харесай

Конструктор на сгради: Държавата ни е неподготвена за реакция при силно земетресение


Жертвите постоянно са неизбежни при толкоз мощно земетресение, като това в Турция. В страни, където земетресенията са чести, като Япония, и постройките са по-устойчиви. Много са строги условията към новостроящите се здания и следи се старите здания да дават отговор на избрани условия. Това съобщи конструкторът на здания инж. Димитър Куманов в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 53
„ В София равнищата на сигурност на постройките са доста по-строги, в сравнение с по селата. Масово по селата се строи без да се съблюдават условията. Перник е доста ослепителен образец за това. Помните при земетресението най-големите вреди бяха по къщите, до момента в който блоковете устояха “, напомни той.

„ Много добра концепция беше тази за паспортизацията на постройките, която щеше да обследва и степента на резистентност при трусове “, акцентира специалистът.

„ Свидетели сме на поголовно изтребване на стени при поправки в блоковете. Всички стени се съпротивляват при земетресение. Влияние може да окаже даже една тухла. При земетресение няма неносеща стена - всяка една стена ще се съпротивлява на колапса на постройката. Вредно е да се избиват стените на балконите, с цел да се уголемяват стаите “, посочи инж. Куманов.

„ При такова злополучие – не се бяга. Не бягайте! Чакате да мине труса и тогава излизате. Търсите най-безопасните места и изчаквате! Стълбищата на блоковете не са устойчиви. Трябва да стоите под солидна структура, под маса, само че не и до огромна секция. Трябва да имате наложително свирка, с цел да можете да подавате сигнали. Подготвена раница с неща от първа нужда - също. Нашата страна не знае какво да прави при мощно земетресение, като се изключи готови екипи. Трябва да има готови места, където да се провеждат палаткови лагери и фургони за евакуация при сходно злополучие. Населението би трябвало да бъде подготвено за такива обстановки “, безапелационен бе специалистът.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР