Жертвите нараснаха до 39, 12 ранени са в тежко състояниеДвудневен

...
Жертвите нараснаха до 39, 12 ранени са в тежко състояниеДвудневен
Коментари Харесай

Двудневен траур за трагедията в Генуа

Жертвите набъбнаха до 39, 12 ранени са в тежко положение


Двудневен печал стартира през днешния ден в северния италиански град Генуа, сполетян от покруса ден по-рано. Във вторник 100-метров сектор от моста “Моранди ” рухна върху здания, в това число и жилищни, жп релси и река Полчевера. Заедно с тоновете бетон от близо 50 метра паднали и 35 автомобила и 3 камиона, които прекосявали по срутения сектор.

Официално доказаните през днешния ден жертви бяха 39, измежду които три деца на 8, 12 и 13 години. 16 ранени са откарани в болница, като положението на 12 от тях е тежко.
 Спасители неуморно разриват останките, само че очакванията да бъдат открити оживели са минимални. Спасители неуморно разриват останките, само че очакванията да бъдат открити оживели са минимални.
Над 400 пожарникари, служители на реда и спасители работиха неуморно цялата нощ против сряда, а също и през днешния ден, с цел да разриват отломките, някои от които с размера на тежкотоварен камион. Надеждите за разкриване на оживели обаче са съвсем нулеви, от италианския Червен кръст признали пред Би Би Си, че намират единствено трупове.

Междувременно 440 души бяха евакуирани, защото населяват общински жилища наоколо до една от подпорните колони. Експертите обаче се съмняват, че тя може да поддаде и да провокира нови сривания.

Именно поддала подпорна колона е една от версиите за трагичния случай. Специалисти отхвърлят съмненията, че пръст в случилото се може да има ненадейно разразилата се във вторник преди обяд мощна стихия с поройни дъждове. Разследването се върти главно към версията за механически проблем. Но и в нея разновидностите са разнообразни – дефекти още в проектирането (строежът на моста стартира през 1963 година и приключва през 1967 г.), или неприятна поддръжка, поради което властта в Рим остро подлага на критика Autostrade per l’Italia – компанията концесионер на автомагистрала А10, част от която е мостът “Моранди ” (виж вдясно и карето долу – бел. ред.).

37 от жертвите са разпознати. Повечето от тях са италианци, само че има и чилийци и французи. Местните медии показват детайлности за някои от починалите – семейство с дете, които пътували в кола по съдбовния сектор от моста, двама служащи в общинска компания, чийто ван бил покрит от паднали части бетон.

Впечатляващ е шансът на Давиде Капело (33 г.) някогашен вратар на футболния тим Каляри. С колата си той паднал дружно с рухналия сектор, само че се приземил в ниша сред други остатъци и останал незасегнат.

 DISASTER: Italian highway bridge collapse

Взетата на мушка от Рим компания


„ Атлантия “ – колос на автомагистралите


Управлява над 5000 километра аутобани

Autostrade per l’Italia – компанията, която Рим заплаши с лишаване на консецията за автомагистрали след нещастието в Генуа, е част от “Атлантия ” – същински италиански колос на аутобаните.

“Атлантия ” ръководи над 5000 км автомагистрали, най-вече в Италия, само че също и в Бразилия, Чили, Индия и Полша. На уеб страницата си компанията показва, че от 1997 година е похарчила 11,4 милиарда евро за усъвършенствания на мрежата си в Италия. Тези вложения са част от строителна стратегия за 24,4 милиарда евро за 923 км аутобани. В рамките на програмата “Атлантия ” предлага и заобикаляне на Генуа, за което чака позволение от управляващите.

Оборотът на компанията за 2017 година е 5,97 милиарда евро, а облагата – 1,17 милиарда евро, което е растеж по отношение на миналата година със надлежно 8,9% и 4,5%. “Атлантия ” участва и в бранша на въздушния превоз с двете летища на Рим – “Фиумичино ” и “Чампино ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР