Жертвите на стрелбата в жилищна сграда в Чикаго, при която

...
Жертвите на стрелбата в жилищна сграда в Чикаго, при която
Коментари Харесай

Българският консул с последни подробности за трагедията с наши сънародници в Чикаго

Жертвите на стрелбата в жилищна постройка в Чикаго, при която починаха трима българи, към този момент са пет.

Починала е още една жена, тежко ранена при случая. Тя е от полски генезис. Убитите българи са семейство – брачен партньор, брачна половинка и майката на брачна половинка, предава БТВ.

Нападателят е 67-годишен поляк, строителен служащ, който от 15 години живее в блока. Според информацията на полицията той е познавал жертвите, които са му били съседи. Полицията продължава изясняването на случая.

Жертвите – Ивайло и Цветанка, заживели в Чикаго след сватбата си преди към година. В техния апартамент живеели и майката на Ивайло – Искра, както и нейният сътрудник – американецът Дейвид. От предходни бракове Ивайло има щерка, която също живее в града, а Цветанка има наследник, Дани. Той е в Чикаго. Цветанка работела в детска градина. Работодателите ѝ описаха, че и те, и децата са я харесвали. Всички са смутени и потресени от убийството.

Според информацията е евентуално стрелецът да е употребявал собственоръчно изработен револвер при нападението.

Започната е дарителска акция от страна на българската общественост в Чикаго, с цел да могат телата да бъдат превозени у нас.

Генералният консул на България в Чикаго – Иван Анчев, акцентира, че поддържат непрестанен контакт с полицията и българското Външно министерство. По думите му министър Екатерина Захариева следи от близко случая.

Консулът обясни, че не е имало спор сред убитите българи и стрелеца. Между тях не е имало допирни точки, а синът на Цветанка обяснил, че 67-годишният поляк не обичал да приказва доста, само че все пак българското семейство се познавало с него.

Анчев съобщи, че полицията прави всичко допустимо по случая и оказва помощ на околните на починалите.

Според него жертвите са били симпатични, работещи и благи хора, които са се радвали на прекрасен живот в Съединени американски щати. По думите му Ивайло имал американско поданство и е в страната отдавна. Цветанка пък идва преди 2 или 3 години.

От консулството несъмнено ще спомагат на околните на фамилията. Анчев посочи, че ще се съобразят с желанието дали телата да бъдат кремирани или превозени до България.

Освен това дипломатът счита, че Чикаго има обществен проблем от години. Според него през последното десетилетие има притеснителен растеж в убийствата, като единствено от началото на 2019 година има над 400. Анчев акцентира, че забележителна част от тях са поради враждуващи незаконни организации.

Консулът уточни, че за последните 10 година в районни затвори има по един българин на година, което в контрастност на 100-хилядната общественост в Чикаго, значи, че сънародниците ни живеят спокойно и умерено.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР