Жертвите на пожара, който вилнее край Атина, до този момент

...
Жертвите на пожара, който вилнее край Атина, до този момент
Коментари Харесай

Над 50 са жертвите на пожара край Атина, ранените - три пъти повече /снимки/

Жертвите на пожара, който вилнее край Атина, до този миг са над 50, а ранените над 160. От тях 10 са с заплаха за живота, измежду тях има и деца. Повечето жертви са попаднали в огнен обръч в туристическото градче Мати,на 40 км. северозападно от Атина,заяви представителят на държавното управление Дзанакопулос. Свидетели на нещастието настояват,че има изгорели хора в колите и в къщите. Премиерът Ципрас съобщи късно през нощта,че пожарите са отвън надзор на две места,въпреки огромната акция по гасене.В нея участваха 600 пожарникари,самолети и хеликоптери.
Атина изиска европейска помощ по суша и въздух. Два фронта горяха по едно и също време при мощен и изменчив вятър.Пожарът в началото обхвана борова гора до село Кинета,премина в туристическото село Мати,което се намира на 55 км. западно от Атина.Огънят доближи до автомагистралата Атина -Коринт.
Властите приканваха хората да се изтеглят от горящите региони към брега на морето.По този метод доста хора се избавиха по плажовете,но майка с деца се удави.През нощта фрегати помагаха на хора да доближат суша.В интервенцията по евакуация по море се включиха военни кораби,катери на брегова защита и доста частни лодки.Настаниха хората в хотели и военни поделения. Властите поставиха оптимални старания да се спасят хората.При село Мати техниката се оказа безсилна пред огнената буря.Селото просто се трансформира в пепел.
Хората бяха обзети от суматоха и търсеха околните си. Кметът на Рафина съобщи пред телевизия "Скай ",че евентуално жертвите са двойно повече от откритите до в този момент. Няма към момента ясна картина за аргументите довели до пожара.Говорителят на държавното управление Дзанакопулос направи изказвания със подозрение за умишлени палежи. "Екипи на пожарната са фиксирали 15 огнища,които избухват по едно и също време при скорост напразно 100 км/ч. Обстановката остава усложнена и през днешния ден със мощен вятър и температури към 40 градуса.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР