Жертвите на домашно насилие у нас рядко подават сигнали, защото

...
Жертвите на домашно насилие у нас рядко подават сигнали, защото
Коментари Харесай

Жертвите на домашно насилие в България не се чувстват защитени от институциите

Жертвите на домашно принуждение у нас рядко подават сигнали, тъй като не се усещат задоволително предпазени от институциите. Така счита специфичният докладчик на Организация на обединените нации, Дубравка Симонович, която изследва обстановката с домашното принуждение у нас. Според нея страната ни не е в положение да предложи незабавна протекция за дамите, които са жертва на посягане от страна на мъжете си. Тя предлага България да преразгледа позицията си за Истанбулската спогодба.

Мостът на влюбените, на който срещаме Диана, си има начало и край. И безусловно, и метафорично. Точно като нейната история.
Диана Николова: Всяка история стартира с обич.
Но от време на време приключва некрасиво.
Диана Николова: С много боязън...
Когато приказваме за домашно принуждение, дамата може и да се престраши да потърси полицията. А служителите на реда преценят - може да го задържат за 24 часа, а може и единствено да го предупредят.
инсп. Пенка Стоянова, народен координатор по въпросите на домашното принуждение, Министерство на вътрешните работи: Обикновено се сформира един Протокол, в който се оказва на лицето, че би трябвало да се въздържа от други такива сходни актове на принуждение.Диана Николова: В момента, в който те си тръгнат, нещата стават страшни.
Ако жертвата е в Норвегия, тя може сигурно да отиде в спешен център. Ако е у нас обаче - може и да няма къде да да отиде.
Дубравка Симонович, докладчик на Организация на обединените нации: В София има единствено един подобен спешен център и той побира единствено 8 души.
За цялата ни страна спешните центрове са 13. Твърде малко - на фона на статистиката, че всяка четвърта жена има потребност от място, където да се усеща предпазена.
адвoкат Наташа Добрева, интернационално право по правата на индивида: Когато се почувстват сигурни, че никой няма да ги откри там, тъй като този кризесен център е с скришен адрес - тогава те се осмеляват да приказват пред полицията и тогава делата съумяват.
Засега делата съумяват рядко. И дамите не се осмеляват постоянно да подават сигнали. Поради боязън, че няма кой да ги отбрани. А Диана, която е имала смелостта да търси полицията, още помни един от препоръките.
Диана Николова: Дръжте го до момента в който дойдем. Ами той може да те очисти до момента в който дойдете, няма значение.
И години след на своята история, Диана споделя, че просто е била късметлийка. Защото е съумяла да постави края сама.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР