Жертвите на домашно насилие да могат за 15 минути до

...
Жертвите на домашно насилие да могат за 15 минути до
Коментари Харесай

По-лесно разпознаване и комплексна защита на жертвите на домашно насилие, предвижда проект

Жертвите на домашно принуждение да могат за 15 минути до половин час да получат на едно място нужния набор от документи, нужни с цел да защитят правата си. А в близко бъдеще да бъдат подготвени експерти от " Спешна помощ " по какъв начин елементарно да разпознават признаците на домашно принуждение, да го рапортуват и да има по-добра съгласуваност сред институциите в отбраната на потърпевшите и за включването на агресорите в разнообразни стратегии за работа с агресивното държание.

Това е задачата на почналия през днешния ден взаимен план сред " Пирогов ", Националната полиция и неправителствената организация " Деметра ", който би трябвало да продължи 6 месеца.

" При този тип закононарушение, каквото е домашното принуждение, е значимо институциите да реагират в първите часове след осъществяването му. Никога не е имало цялостно обгръщане на тези пациенти. Обикновено те минават и споделят: " Ние в този момент би трябвало да отидем в " Съдебна медицина " да си издадем едно правосъдно здравно удостоверение " и по-късно вероятно да търсят помощ по някакъв метод, разяснява изпълнителният шеф на " Пирогов " проф. Асен Балтов при началото на плана. По думите му в този момент всичко ще бъде правено на място в болничното заведение в границите на 15 до 30 минути. А готови експерти за битка с домашното принуждение ще бъдат разполагаем в болничното заведение 24 часа в денонощието през цялата седмица.

Идеята е по време на плана да се построи и работеща междуинституционална връзка и съгласуваност сред експертите, които работят с жертви на домашно принуждение и с този тип закононарушения. А още на място в " Пирогов " жертвите да получат сложна услуга, в това число и за обезпечаване на началната им сигурност и поддръжка. Насилниците пък ще бъдат насочвани към профилирана стратегия за съкращаване на нападателно държание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР