Жертва на скандала с ЧЕЗ не е властта, а гражданите.

...
Жертва на скандала с ЧЕЗ не е властта, а гражданите.
Коментари Харесай

Радев: Склонен съм да говоря с чешкия президент за сделката за ЧЕЗ

Жертва на абсурда с ЧЕЗ не е властта, а жителите. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти във връзка абсурда със закупуването на ЧЕЗ от компанията “Инерком” на Гинка Върбакова.

“Зададох въпроси, а през вчерашния ден министър председателят даде препоръки. Очакваме отговори. Видяхте, че тази заран никой не почете настояването на Народното събрание за чуване. Чух дори и закани към някакви гадове. Според мен в абсурда с продажбата на ЧЕЗ - жертвата не е властта, жертвата сме ние. Затова и държим да знаем по какъв начин по този начин тази компания без история и без потенциал, получава такива огромни банкови гаранции. Кои са банките и кои са най-много механизмите за финансиране? Получила ли е тази компания политическа поддръжка, с цел да бъдат банките толкоз великодушни към нея? И по какъв начин по този начин виновните институции научават за това и стартират да работят постфактум? Ето това са въпросите”, съобщи Радев.

“Склонен съм да приказвам с чешкия президент, само че дано не забравяме - отговорността по този случай остава в България. Тя не може да се търси отвън нея”, уточни той по отношение на апелът на премиера Бойко Борисов да приказва с чешкия президент по тематиката за ЧЕЗ.

“Вече изплуваха имена на банки и офшорки. Много е значим механизмът, по който е замислено това финансиране”, добави Радев.

На въпрос дали ще свика КСНС във връзка ЧЕЗ, той отговори по този начин: Бих свикал КСНС за обща тематика енергетика. ЧЕЗ е частен случай. АЕЦ “Белена” също. Ако нямаме тактика за енергетиката всичко ще се взема решение на парче и ще имаме скандал след скандал.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР