Женската шампионска лига ще промени формата си най-рано от сезон

...
Женската шампионска лига ще промени формата си най-рано от сезон
Коментари Харесай

Сменят формата на Шампионската лига при жените

Женската шампионска лига ще промени формата си най-рано от сезон 2021-22, а той ще прилича този при мъжете с груповата фаза, оповестиха от УЕФА.

Създадена през 2001 като Женската купа на УЕФА, Шампионската лига при дамите сега употребява колективен формат единствено в квалификационните си кръгове с 10 групи от по четири отбора в предварителната фаза. Впоследствие има елиминации с по две срещи от етапа на 1/16-финалите, само че разликата в силите сред клубовете постоянно провокира неравностойни конфликти.

В тазгодишното издание на конкуренцията, шест от осем срещи от осминафиналите приключиха с един от тимовете, надиграл другия с най-малко шест гола разлика от двата дуела.

Изпълнителният комитет на УЕФА утвърди формата на групова фаза с 16 тима – четири отбора, разпределени в четири групи. Новият формат ще сътвори атрактивни двойки сред мощните тимове по-рано в надпреварата.

Системата е сходна на тази, употребена при мъжете, откакто Купата на европейските първенци стана Шампионска лига в смяна на формата през 1992.

„ Очакваме Женската шампионска лига да се усъвършенства по всички параметри. Спортът се разраства. Има повече интерес от страна на пазара, на медиите. Сега е подобаващото време за смяна – да създадем това, което направихме преди години за мъжете, в този момент годно за дамите. Очакваме по-добра конкуренция “, съобщи заместник-генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети. /БГНЕС
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР