Женска статуя, висока малко над един метър, откриха днес археолозите

...
Женска статуя, висока малко над един метър, откриха днес археолозите
Коментари Харесай

Женска статуя, висока малко над метър, откриха археолозите на Хераклея Синтика

Женска скулптура, висока малко над един метър, откриха през днешния ден археолозите на Хераклея Синтика . Това сподели за Българска телеграфна агенция шефът на историческия музей в Петрич доктор Сотир Иванов. В началото на предходната седмица екипът на доцент Людмил Вагалински стартира новия археологически сезон на античния град край Петрич, като задачата е да се разкрие форума на античния град в неговата целокупност.

Статуята е открита в западната част на централния площад на Хераклея Синтика. Тя е доста добре непокътната, макар че липсват главата и ръцете. Най-вероятно е паднала по време на огромното земетресение станало тук през 388 година, уточни доктор Иванов. Това е и крайната дата, до която е съществувала статуята. Вероятно главата и ръцете са се счупили при рухването й, допустимо е и да са употребявани в следствие за различен строеж, който да е чисто географски на друго място, а не където са разкопките, добави шефът на музея.

Статуята е доста фина направа, личат сандалите, диплите на дрехата и съставлява забавен миг от нашата история, сподели още доктор Сотир Иванов. Той изясни, че както с останалите открити скулптури на Хераклея Синтика, и тази следва да бъде консервирана, реставрирана и по-късно експонирана на самия археологически обект.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР