Жените все още са малцинство в ИТ компаниите у нас

...
Жените все още са малцинство в ИТ компаниите у нас
Коментари Харесай

Повече жени в ИТ сектора? Ето къде са новите възможности


Жените към момента са малцинство в ИТ фирмите у нас и по света. Въпреки това нарастват опциите за развиване и срещаме доста действителни образци, които демонстрират, че напредъкът на нежния пол в тази сфера се случва, изключително в аутсорсинга на софтуерна поддръжка. Там дамите имат триумфи даже без потребността от предишен опит или техническо обучение, демонстрира разбор на Tek Experts.

На базата на разнообразни изследвания по тематиката, България постоянно се гордее, че е измежду водещите страни в Европа и света по брой на дамите в ИТ. По данни на Европейския парламент от март 2018 година, едвам 9% от софтуерните разработчици и 19% от мениджърите в тази област са дами. Страната ни наподобява се оправя сносно – изследване на Евростат за 2017 година демонстрира, че дамите са 34% от заетите в ИТ бранша. Според Индекса на дамите в ИТ за 2018 година, дамите в тази сфера у нас са към 30%, което подрежда страната ни на 19-то място измежду общо 41 страни, взели присъединяване в проучването. Всички данни сочат, че дамите към момента са незадоволително в софтуерната и ИТ промишлеността. Къде са опциите за смяна на обстановката?

Стъкленият таван и склонността на дамите да се подценяват

Обикновено дамите нямат самочувствието да си изискат това, което считат, че им се поставя, да договарят за покачване, по-добри условия или спомагателни придобивки. Те постоянно са склонни да подценяват достиженията си, а когато взимат кариерни решения, всекидневно избират филантропични специалности за сметка на точните науки в региона на STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Жените са склонни да потискат устрема си към водачество – нормално се стремят към баланс, стараят се да са положителни екипни играчи и да заобикалят спорове и борба на работното място. Също по този начин, служителките от нежния пол са по-умерени в държанието си, по-скромни и заобикалят риска, който нормално е обвързван със заемането на по-ръководни позиции. Говори се и за „ стъклен таван “, който стопира развиването им към мениджърските постове.

Непланираният триумф на дамите в ИТ аутсорсинг бранша

По данни на Столичната общинска организация за приватизация и вложения от началото на 2018 година, две трети от заетите в аутсорсинг бранша в България са дами. Броят на дамите в огромните компании за изнесена софтуерна и техническа поддръжка също е много висок. В екипа на Тек Експъртс да вземем за пример, дамите са цели 40%, а също и две трети от състава на висшето управление на компанията. Как се реализира това? Има ли неподозирани благоприятни условия, които дамите стартират да откриват? Лидерите в този бранш оферират разнородни шансове за кариерно развиване на дамите, без експлицитна потребност от просветителна степен в ИТ или друга техническа компетентност или предходен професионален опит в областта на техническата поддръжка. Аутсорсинг компанията, която към този момент има 800 чиновници в софийския си офис и оперира в 8 местоположения в Европа, Азия, Африка и Централна Америка, има особено създадена обучителна стратегия, която дава късмет на дамите да се развиват сполучливо в ИТ бранша, без безусловно да са правили проекти в тази тенденция.

Мишел е в екипа на Тек Експъртс от две години. Учила е туризъм и няма подобаващ опит преди да се причисли към аутсорсинг компанията. Освен че е разпален геймър в свободното си време, тя има вяра, че ИТ е бъдещето и че в тази сфера има доста благоприятни условия. След към година като рецепционист, тя се мести в Reporting екипа, където за малко време научава доста за процесите и метода на работа в компанията. След шест месеца е нараснала на инженерна позиция в един от основните екипи, а след това става старши бизнес съветник. „ Имам още доста да изучавам, само че имам вяра, че зависи персонално от мен да реализира всичко, което желая. Тук постоянно се майтапим, че работата ни не е нуклеарна физика. Най-важно е да имаш упоритостта, желанието да направиш в допълнение изпитание и да даваш допустимо най-хубавото на клиента – това няма общо с пола и няма по какъв начин да остане неусетно “, споделя тя. Мотивира я да вижда, че хората към нея си правят работата както би трябвало – по този начин и тя стартира да се старае повече и реализира по-добри резултати.

Бившата детска учителка Йоана не е имала проекти за кариера в ИТ бранша. Научава за компанията за софтуерна и техническа поддръжка от приятелката си Мишел и взема решение да опита. Любопитна е, желае да учи и да приема нови провокации. Това, което я сграбчва през цялото време е другарската атмосфера и непринудената връзка в компанията, както и персоналният метод на мениджърите към всеки чиновник. Година по-късно е поканена да се причисли към екип, който работи по нов план. Колебае се, защото се усеща неуверена и се съмнява, че има нужния опит за новата роля, само че приема. Неочаквано, към година по-късно един ден й оферират да замине за офиса на Тек Експъртс в Ханой, Виетнам, където да организира образование. „ Стоях на място и не можех да отвръщам “, споделя тя. „ Но в идващия миг си споделих – откакто толкоз доста хора имат вяра, че мога да се оправя, значи е време най-сетне и аз да допускам в себе си “. Доверието към нея й дава самочувствието, което не й доближава и тя се впуска в предизвикването, което й носи скъп опит и неповторимо преживяване.

Гергана е в екипа на Тек Експъртс от две години и половина. Има техническо обучение, само че никаква концепция какъв път да поеме откакто приключва университета. Резултатите й доста бързо са видяни и тя е нараснала два пъти до момента в който стане Delivery Manager. „ Тук нещата се случват много бързо, за разлика от конкурентни компании в ИТ аутсорсинг бранша, където по повече от три години младите експерти нямат развиване като позиция и отговорности. Противно на битуващото разбиране, дамите имат упоритост и могат да бъдат водачи. Важното е да намериш компания, която прави оценка желанието ти да се развиваш, твоята непримиримост и еластичност и където няма значение дали си мъж или жена. “

Натали е енергична и усмихната млада дама с юридическо обучение. След 10 години в Германия, се връща в България и стартира работа в адвокатска адвокатска фирма. Стига обаче до миг, когато търси коренна смяна. Научава за Тек Експъртс и става част от екипа през март 2018 година В началото е Мениджър „ Критични обстановки “ – предизвикателна роля, в която непрестанно търси баланс сред клиентите и екипите в компанията. Като жена тя се оказва отличен „ миротворец “ и дипломатичните й умения се правят оценка. След пет месеца е нараснала до началник промяна, като към този момент следи работата на доста хора. Най-много й оказва помощ поддръжката на мениджърите й. В началото на декември става управител на екип. „ Съветът ми към дамите, които се двоумят дали да се развиват професионално в областта на ИТ, е да не вършат взаимни отстъпки и да търсят работа, която им носи същинско задоволство. Има неограничени благоприятни условия, в случай че си решен да се развиваш. Трябва да си стимулиран и пореден и можеш да постигнеш всичко, което си наумиш “, споделя тя.

Все повече дами преодоляват провокациите на половото неравноправие и съумяват в ИТ бранша – упоритостта и увереността в личните им умения и качества се оказват основни за това. За фирмите е време да премислят обстановката и да изместят фокуса към самостоятелните качества на всеки чиновник, към представянето и резултатите му и да загърбят стандартите.

Tek Experts предлага бизнес решения и ИТ поддръжка за компании от целия свят и дава висококачествени услуги от стимулиран и професионален екип от чиновници. Компанията се гордее с това, че обезпечава на своите сътрудници най-хубавите условия за развиването на техния бизнес. Опитът и професионална подготвеност на чиновниците разрешават на клиентите на Tek Experts да съсредоточат вниманието си върху главните си цели, да разширят предлагания подбор от услуги и дейно да задоволяват потребностите на своите контрагенти и крайните консуматори на услугите им. Предметът на активност на компанията включва софтуерна поддръжка, образование и обучение, поддръжка на продажбите и разработка на приложения.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР