Жените в Швейцария излязоха днес на национална стачка за равни

...
Жените в Швейцария излязоха днес на национална стачка за равни
Коментари Харесай

Жените в Швейцария протестираха за равни права и заплащане

Жените в Швейцария излязоха през днешния ден на национална стачка за равни права и възнаграждение. Причината е, че от 1991 година, когато е имало сходен митинг, в една от най-богатите страни в света, са се трансформирали малко неща. Дотогава в държавното управление няма нито една жена, няма и отпуск по майчинство, а до 1971 година дамите в Швейцария не са имали и право на изборен глас.


Сегашният митинг е проведен със силата на хаштага в цялата страна, в това число в Берн, Лозана и Цюрих с плакати като " Мъже, вървете да гладите ", " Не значи не " и " Ще се освободя сама ". На места шествията започнаха още в среднощ. След 1991-ва в Швейцария е имало осем дами в кабинета, отпускът по майчинство към този момент е реалност, само че нежният пол към момента получава 20 % по-малко от мъжете, има доста по-слабо наличие на управителни позиции, а детското опазване на здравето остава прекомерно скъпо и труднодостъпно. Швейцарските пенсионерки пък получават 37 на 100 по-ниски пенсии от мъжете поради отсъствието от работа за развъждане на децата.
Симонета Сомаруга, министър на околната среда, превоза, енергетиката и връзките: Това е значим ден, който припомня за това, което би трябвало да се направи. Говоря във връзка с равното възнаграждение, насилието против дами, както и за наличието на дамите в общественото пространство.


Хиляди дами са уведомили шефовете си, че ще излязат по-рано от работа, други си потеглиха в 15,30 часа - с 20 % по-малко работно време като при по-ниското възнаграждение.
Грациела Декулон, жителка на Монтрьо: Последният път не постигнахме доста.този път би трябвало да кажем- отново излизаме на стачка, само че този път няма да чакаме 28 години за смяна.
Много мъже поддържат стачката като се съгласяват да останат разполагаем, да се грижат за децата или да подготвят храна за участничките.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР