Жените в Саудитска Арабия вече официално имат разрешение да шофират,

...
Жените в Саудитска Арабия вече официално имат разрешение да шофират,
Коментари Харесай

Жените в Саудитска Арабия вече имат разрешение да шофират, но репресиите не спират

Жените в Саудитска Арабия към този момент публично имат позволение да карат, откакто наложената в продължение на десетилетия възбрана беше анулирана.

Промяната беше оповестена през септември предходната година, а управляващите в Саудитска Арабия издадоха първите шофьорски книжки на дами по-рано този месец.

Това беше единствената страна в света, където дамите не можеха да карат, а фамилиите трябваше да наемат частни водачи за дамите.

Този ход обаче идва на фона на засилени репресии против правозащитници, които са се борили за правото на дамите да ръководят коли.

Най-малко осем деятели за правата на дамите са били задържани и може да бъдат съдени в съд за битка с тероризма и да получат доста години затвор за правозащитната си активност, акцентират от интернационалната правозащитна организация " Амнести интернешънъл ".

" Амнести " също по този начин прикани за по-широки промени в Саудитска Арабия, където дамите остават обект на послушание на законите за протекция от страна на мъжете.

Правозащитни организации в кралството водеха акции в продължение на години, с цел да се позволи на дамите на карат.

Десетки дами бяха задържани за шофиране в Рияд през 1990 година

" Това е исторически миг за всяка жена в Саудитска Арабия ", акцентира телевизионната водеща Сабика ал Досари пред " Франс прес ". Тя се похвали, че е седнала зад кормилото минути след края на възбраната за шофиране, която изтече в среднощ локално време.

Някои саудитски мъже обаче показаха недоволството си от смяната, употребявайки арабски хаштаг в обществените мрежи, който се превежда като " Няма да караш ".

Отмяната на възбраната за шофиране на дамите е част от програмата на престолонаследника Мохамед бин Салман за модернизиране на някои аспекти на саудитското общество.

Той управлява програмата " Визия 2030 " за диверсифициране на стопанската система и скъсването ѝ със зависимостта от петрола, както и отварянето на саудитското общество. Ала към момента са налице ограничавания върху това, което саудитските дами могат вършат. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР