Жените в Саудитска Арабия вече официално имат разрешение да шофират,

...
Жените в Саудитска Арабия вече официално имат разрешение да шофират,
Коментари Харесай

Жените в Саудитска Арабия вече имат разрешение да шофират, но репресиите не спират

Жените в Саудитска Арабия към този момент публично имат позволение да карат , откакто наложената в продължение на десетилетия възбрана беше анулирана.

Промяната беше оповестена през септември предходната година, а управляващите в Саудитска Арабия издадоха първите шофьорски книжки на дами по-рано този месец.

Това беше единствената страна в света, където дамите не можеха да карат, а фамилиите трябваше да наемат частни водачи за дамите.

 Саудитска Арабия издаде първите шофьорски книжки на дами
Саудитска Арабия издаде първите шофьорски книжки на дами

Днес Генерална дирекция " Транспорт " стартира да заменя интернационалните шофьорски книжки

Този ход обаче идва на фона на засилени репресии против правозащитници, които са се борили за правото на дамите да ръководят коли.

Най-малко осем деятели за правата на дамите са били задържани и може да бъдат съдени в съд за битка с тероризма и да получат доста години затвор за правозащитната си активност, акцентират от интернационалната правозащитна организация " Амнести интернешънъл ".

" Амнести " също по този начин прикани за по-широки промени в Саудитска Арабия, където дамите остават обект на послушание на законите за протекция от страна на мъжете.

Правозащитни организации в кралството водеха акции в продължение на години, с цел да се позволи на дамите на карат.

Десетки дами бяха задържани за шофиране в Рияд през 1990 година

" Това е исторически миг за всяка жена в Саудитска Арабия ", акцентира телевизионната водеща Сабика ал Досари пред " Франс прес ". Тя се похвали, че е седнала зад кормилото минути след края на възбраната за шофиране, която изтече в среднощ локално време.

Някои саудитски мъже обаче показаха недоволството си от смяната , употребявайки арабски хаштаг в обществените мрежи, който се превежда като " Няма да караш ".

Отмяната на възбраната за шофиране на дамите е част от програмата на престолонаследника Мохамед бин Салман за модернизиране на някои аспекти на саудитското общество.

Той управлява програмата " Визия 2030 " за диверсифициране на стопанската система и скъсването ѝ със зависимостта от петрола, както и отварянето на саудитското общество. Ала към момента са налице ограничавания върху това, което саудитските дами могат вършат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР