Жените в Саудитска Арабия вече могат да се захващат със

...
Жените в Саудитска Арабия вече могат да се захващат със
Коментари Харесай

Саудитските жени могат да имат собствен бизнес без мъжки надзор

Жените в Саудитска Арабия към този момент могат да се захващат със личен бизнес без единодушието на брачен партньор или родственик, защото кралството се стреми да разшири бързо развиващия се частен бранш. Промяната в политиката, оповестена от саудитското държавно управление в четвъртък, също бележи значима стъпка настрана от прецизната система за наставничество, управлявала страната от десетилетия насам, оповестиха Агенция Франс Прес и БГНЕС.

" Сега дамите могат да стартират личен бизнес и да се възползват от (правителствени) електронни услуги, без да се постанова да потвърждават единодушието на аставник ", съобщи министерството на търговията и вложенията.

В системата за наставничество на Саудитска Арабия дамите би трябвало да показват доказателства за позволение от мъжки " аставник " - нормално брачен партньор, татко или брат. Зависимата от петролните доходи Саудитска Арабия се стреми да усили частния бранш в страната, в това число посредством разширение на заетостта на дамите в границите на проекта за промяна за ерата след петрола.

Макар дамите към момента да се сблъскват с редица ограничавания в извънредно консервативното мюсюлманско кралство, от кабинета на основния прокурор оповестиха, че ще стартират набирането на дами за проверяващ личен състав. Кралството също по този начин откри 140 работни места за дами на летища и гранични пунктове, като тази историческа стъпка била толкоз предстояща, че предпочитание да заемат тези лимитирани постове изразили 107 000 саудитки.

Престолонаследникът принц Мохаммад бин Салман управлява напъните за разширение на ролята на дамите като работната мощ през последните месеци. На принц Мохамед се гледа като на основен проектант зад програмата за промени " Визия 2030 " на Саудитска Арабия, която се стреми да увеличи % на дамите в работната мощ от 22% на съвсем една трета.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР