Жените в Саудитска арабия вече имат право да откриват собствени

...
Жените в Саудитска арабия вече имат право да откриват собствени
Коментари Харесай

Жените в Саудитска арабия вече могат да откриват собствени фирми

Жените в Саудитска арабия към този момент имат право да откриват лични компании, без да желаят единодушието на аставник от мъжки пол, заяви държавното управление, което цели по този метод да подтиква частния бранш, съобщи Българска телеграфна агенция. " Сега дамите могат да основават лични предприятия и да употребяват интернет услугите (на правителството), без да е належащо да потвърждават, че имат единодушието на собствен аставник ", разгласи на уеб страницата си министерството на търговията и вложенията, представено от " Франс прес ".

Досега саудитките трябваше да показват доказателство, че имат позволение от собствен аставник от мъжки пол (най-често брачен партньор, татко или брат), с цел да могат стартират административни процедури. От предходната година авторитетният 32-годишен саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман прави поредност промени за стимулиране на присъединяване на дамите в публичния живот.

Целта е до 2030 година делът на работещите дами в Саудитска Арабия да нарасне от 22 на над 30 %. На 12 февруари прокуратурата в Рияд заяви, че има намерение за първи път в историята си да назначи дами.

Саудитската паспортна работа неотдавна заяви, че 107 000 дами са кандидатствали за 140 свободни работни места на летищата и граничните пунктове. Миналата година кралството разгласи, че от юни 2018 година дамите ще имат право да карат, а от януари саудитските дами към този момент могат да посещават стадионите.

Принц Мохамед бин Салман даде обещание Саудитска Арабия да стане " умерена и толерантна " страна, скъсвайки с уахабизма - крайноконсервативно течение в исляма, което до момента вредеше на имиджа на монархията на Запад. Въпреки отварянето на кралството обаче, саудитките остават подчинени на голям брой ограничавания. Те към момента се нуждаят от позволение на аставник от фамилията, с цел да следват в университет или да пътуват да вземем за пример.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР