Жените в Пловдив и областта не искат да имат второ

...
Жените в Пловдив и областта не искат да имат второ
Коментари Харесай

Пловдивчанки не искат второ и трето дете, правят аборти

Жените в Пловдив и региона не желаят да имат второ и трето дете, като подхващат решителни ограничения да пресечен бременността си посредством аборт. Най-много са тези дами, които към този момент имат две деца и не желаят да родят трето - 33,3%, сочат данните на Регионалната здравна ревизия в Пловдив за 2016г. Сухата статистика демонстрира, че незабавно след тях се подреждат дамите, които към този момент имат едно живородено дете и не желаят да раждат второ. 30,6% от тях са създали аборт по избор в лечебните заведения в Пловдив и района през предходната година. 
Висок е процентът и на дамите, които в никакъв случай не са раждали, само че са създали аборт - 29%. Най-голям е броят на осъществените аборти във възрастовата група 30-39 година - 42,4%. Веднага след тях се подреждат дамите сред 20 и 29 години - 42,3% от тях са създали аборти. Според АГ лекари това е тревожна наклонност, защото тези възрастови групи са с най-голяма плодовитост. Обезпокоителен е и увеличеният условен дял на абортите при дами под 20 години, защото рискът при подрастващите от увреждане на здравето и на репродуктивните качества в бъдеще, е доста огромен, в сравнение с при дами над 20г. Увеличава се и относителният дял на абортите, осъществени от дами без деца или са единствено с едно. На тези дами през 2016г. се падат 59,6% от всички регистрирани аборти по избор в пловдивска област при 54,4% за 2015 година
Тревога съгласно експертите буди и различен факт - усилва се броят на спонтанните аборти. Относителният им дял през 2016г. е 53,9% по отношение на всички осъществени аборти в Пловдив и региона. В съпоставяне с 1980 година този дял е повишен съвсем 6 пъти. Регистрираните аборти през предходната година в района са 2 621 или 17,6% на 1000 дами в детеродна възраст, който брой на абортите е под междинния за страната.
В същото време все по-малко дами се вземат решение да родят, макар че разликата в броя на родилките в другите години е минимална. През 2016 година те са били 6 916 при 6 975 родилки за 2015 година, сочат данните от стационарите на лечебните заведения в пловдивска област. От тях половината - 53,4%, са родили със секцио. През предходната година в Пловдив и региона няма умряли родилки, регистрират положителната вест от РЗИ - Пловдив.
През 2016 година броят на живородените деца в Пловдив и региона е 6 363 против 6 668 за миналата година. Коефициентът " раждаемост " е 9,5% и е по-висок от междинния за страната, който е 9,1%. Сравнително висок е броят на мъртвородените деца за предходната година - 50. Върху броя на ражданията значително въздействие оказва фактът, че понижават дамите в детеродна възраст. Наблюдава се и наклонност за повишаване на възрастта на дамите, решили се да раждат. Ако през 2000 година дамите приблизително са раждали за първи път, когато са били на към 23 години, то 16 години по-късно тази възраст се усилва с 4 години.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР