Жените в България получават средно с 15.4% по-ниски заплати от

...
Жените в България получават средно с 15.4% по-ниски заплати от
Коментари Харесай

Дискриминация или не? Жените в страната ни са с по-ниска заплата от мъжете за еднакъв вид труд! Вижте защо?

Жените в България получават приблизително с 15.4% по-ниски заплати от мъжете за един и същи тип труд, демонстрират данни, представени в отчета „ Дискриминационни прояви и отбрана на дамите в областта на труда “. Той бе показан през днешния ден от зам.-председателя на Комисията за отбрана от дискриминация доктор Баки Хюсеинов, съобщи dir.bg.

България е в „ златната среда “ на Европейски Съюз по този индикатор, разяснява Хюсеинов. При нас разликата е с 0.9% по-малка от междинното за Съюза. По-големи са разликите в заплащането за един и същи труд на мъжете и дамите в 12 страни от Европейски Съюз, в това число Германия, Австрия, Англия, Чехия, Словакия.

Румъния обаче е надалеч пред нас с разлика от 5.8%. В общо 15 страни ситуацията е по-добро, в сравнение с в България по повод равенството по пол при възнагражденията. Сред тях, с изключение на Румъния, са Испания, Унгария и Полша.

Дискриминация на работното място се демонстрира по-често към дамите, в сравнение с към мъжете, се показва в отчета. Има работодатели, които непосредствено афишират, че търсят мъже за дадената позиция, както и такива, които отхвърлят CV-та на дами, просто тъй като имат малко дете.
 Най-застрашени са дамите сред 25 и 34 година и 55 и 64 година, демонстрира разбор на икономическата интензивност за интервала 2010-2016 година В първата възрастова група икономическата интензивност на дамите през 2010 година е била с 13.7% по-ниска от тази на мъжете, а през 2016 година – с 15.3%. При 55-64-годишните разликата през 2010-а е била 13.7%, а 6 година по-късно се е намалява на 8.8%.
В риск от дискриминация на работното място са и самотните, многодетните майки, майките на дете с увреждане, бременните дами, тези с ниска степен на обучение и подготовка, дамите, които дълготрайно време са били без работа, от етнически общности.
 Разликата в коефициентите на безработица на мъжете и дамите е единствено 1.1%, което демонстрира, че казусът за присъединяване на дамите на пазара на труда не е толкоз в мащаба на безработицата, колкото във връзка с нейната конструкция.
Докладът показва още, че мъжете работодатели са към два пъти и половина повече от дамите.

Като позитивна наклонност той показва обстоятелството, че работещите в областта на компютърните технологии дами у нас са два пъти повече от междинния им брой за Европейски Съюз, а броят на тези заети в региона на осведомителните технологии за България възлиза на 28% против 16% за Европейски Съюз.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР