Жените в България, които се диагностират с рак на гърдата

...
Жените в България, които се диагностират с рак на гърдата
Коментари Харесай

Близо 3800 жени годишно се разболяват от рак на гърдата, бройката се увеличава

Жените в България, които се диагностират с рак на гърдата годишно, са сред 3600 и 3800. Бройката на заболелите се усилва. Това сподели за „ Фокус “ изпълнителният шеф на ПСАГБАЛ „ Света София “ доктор Гергана Коларова във връзка тазгодишната осведомителна и профилактична акция за битка с рака на гърдата през октомври.
„ Основното, което би трябвало да се знае, за рака на гърдата е, че е безсимптомен “, съобщи тя. „ Клиничните проучвания, които се вършат регулярно всяка година, по лична самодейност или тъй като се постанова, не дават никакви отклонения от нормата “, изясни доктор Коларова. Тя посочи, че туморен маркер в норма не трябва да успокоява пациентките, тъй като има случаи, в които в действителност процесът е напреднал.
„ Важно е да се знае, че при младите ракът на гърдата е много по-агресивен. При дамите до 40-годишна възраст болестта е извънредно нападателно “, разгласи Гергана Коларова.
Според нея с непрекъснатото говорене за болестта, митовете за него понижават. Д-р Коларова добави, че е значимо да се знае и това, че болестта желае сериозна лекарска интервенция.
„ Иска и сериозна инсталация за диагностицирането, както и доста опит, с цел да бъде отхвърлен казусът качествено “, разясни тя. „ Пациентките да не са толкоз доверчиви към предложенията, които получават от страна на хора, изповядващи различната медицина “, прикани доктор Коларова.
Единият от случаите на риск от рак на гърдата е приемът на хормонални препарати, без това е следено и предписано от доктор. Безспорно водеща и преди всичко е наследствената обремененост, и то по първа линия, добави още доктор Коларова.
„ Визира се сестра, майка, баба по майчина линия. Когато има наследствена обремененост, дамите би трябвало да бъдат извънредно деликатни. Да имат повишена отговорност към себе си “, изясни тя. „ Да организират постоянни профилактични прегледи - това е единственият метод за предварителна защита на болестта “, разгласи Гергана Коларова.
„ Ако някой в домашни условия открие нещо в гърдата, което го смущава, е добре да се обърне към експерт незабавно. Не изключвам и групата от пациентки, които и по двете линии в фамилията им има много хора, болни от други типове карциноми “, посочи доктор Коларова и добави, че такива пациентки с по-високо заложена степен на карциногенеза би трябвало да обръщат внимание освен на гърдите, а на всички останали органи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР