Жените успяват да надживеят мъжете и да запазят психиката си

...
Жените успяват да надживеят мъжете и да запазят психиката си
Коментари Харесай

Изследване: Женските мозъци изглежда са принципно по-млади от мъжките

Жените съумяват да надживеят мъжете и да запазят душeвността си по-дълго, а ново изследване може да изясни за какво: женските мозъци се явяват приблизително с към три години по-млади, написа БГНЕС.
Проучването включва 121 дами и 84 мъже, които са подложени на сканиране за премерване на мозъчния метаболизъм или на потока на О2 и глюкоза в мозъка им. Подобно на други органи в тялото, мозъкът употребява захарта като гориво. Но по какъв начин тъкмо той прерзботва глюкозата може да разкрие доста за метаболитната възраст на мозъка.
Доброволците, взели участие в следствието, са били сред 20 до 80 години, като при тези възрастови групи женските мозъци са изглеждали метаболично по-млади от мъжките, настояват констатациите в отчетите на Националната академия на науките.
Машинно-научен логаритъм демонстрира, че женските мозъци са приблизително с към 3,8 години по-млади от техните хронологични възрасти. А мъжките мозъци са с към 2,4 години по-възрастни от действителната им възраст.
" Това не значи, че мъжките мозъци са по-бързи ", споделя ръководителят на проучването Ману Гоял, помощник по радиология във Вашингтонския университет по медицина " Сейнт Луис ". " Мъжките мозъци са с към 3 години по-зрели от женските и това продължава през целия живот ", споделя Гоял.
Защо?
Една от теориите е, че хормоните, оформящи мозъчния метаболизъм в ранна възраст, при дамите са модел, който е по-млад през целия им живот, спрямо мъжете.
Учените се надяват да схванат дали метаболитните разлики в мозъка играят защитна роля при дамите, които са склонни да преценят по-добре от мъжете при когнитивни проби за разсъдък, памет и решение на проблеми в преклонна възраст. Това може да значи, че повода, заради която дамите не претърпяват толкоз огромен когнитивен крах в по-късните години, е, че мозъкът им е по-млад, споделя Гоял.
В ход е спомагателна работа за потвърждаване и по-тясно схващане на последствията от проучването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР