Жените у нас са повече засегнати от инфлацията, защото работят

...
Жените у нас са повече засегнати от инфлацията, защото работят
Коментари Харесай

Инфлацията у нас засяга повече жените заради по-ниските им средни доходи

Жените у нас са повече наранени от инфлацията, тъй като работят на по-ниски междинни приходи. Данните от декември 2022 година за междинните работни заплати у нас демонстрират, че разликата сред заплащането на мъже и дами е 15,5%.   Това сподели президентът на КНСБ инж. Пламен Димитров на националната конференция за Осми март, представен от Българска телеграфна агенция.   Конференцията е на тематика " Равнопоставеност сред мъжете и дамите и условия на труд - трендове и провокации " и нейни уредници са Комисията за равнопоставеността, фамилията, дамите и децата към КНСБ, на която ръководител е докторът на икономическите науки Янка Такева.    Дори и в образованието, което е мощно феминизирано, разликата във възнагражденията е малко под 9% и е отново в интерес на мъжете. 2314 лв. е заплатата освен в междинното, само че и във висшето обучение, като разликата е от 200-220 лв. сред мъже и дами, само че в интерес на мъжете, изясни Пламен Димитров.    Той акцентира, че за жалост, по-голямата част от дамите работят в ниско платените браншове и по тази причина се получава тази разлика в заплащането, която се отразява и когато доближат до пенсия. 

" Разликата в заплащането сред мъжете и дамите в обществената активност " За основаване и разпространяване на информация " е 33%. 5300 лв. получава мъжът, а 3600 лв. получава дамата в този бранш - това са данни от декември месец на националната статистика. Във финансите дамите получават по-малко с 38% % от мъжете ", разгласи президентът на КНСБ.   Стигайки до пенсия, 51% от дамите пенсионери са изложени на риск от беднотия и обществено изключване по отношение на 37% при мъжете, заради разликите в пенсиите им. Жените получават приблизително с 20% по-ниска пенсия или това значи 131 лв. от междинните пенсии за 2021 година, само че за 2022 година наклонността е същата, сподели Пламен Димитров.   
" Инфлацията е стигнала най-високия си връх през последните 24 години и е доста близо до една инфлация, която мислехме, че сме не запомнили ", разяснява той. " Помним хиперинфлацията от 1997 година, само че по-късно успокояването ставаше постепенно. През 1998 година инфлацията беше 18,7 %, а в този момент сме малко над 15 % за 2022 година ", съобщи президентът на КНСБ. Той означи, че цените ще почнат да понижават, когато имаме дефлация. Затова през 2023 година и през 2024 година би трябвало да продължим да желаеме приходите да продължат да се усилват изпреварващо над тази инфлация.    Безработицата като цяло понижава и е в граници, които можем да кажем, че са допустими. При дамите у нас безработицата е към 3,7%, а при мъжете е 4%, сподели още Димитров. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР