Жените цял живот обложени с данък времеБългарките, заедно с милиони

...
Жените цял живот обложени с данък времеБългарките, заедно с милиони
Коментари Харесай

Невидимият принос на жените за икономиката

Жените цялостен живот обложени с налог " време "

Българките, дружно с милиони други дами по света, които са част от поколението " сандвич ", грижещо се както за децата си, по този начин и за възрастните си родители, не престават да са измежду неизползвания капацитет на стопанските системи по света. Същевременно тези дами субсидират националните си стопански системи с безвъзмездния домакински труд и заплащат налог " време " за интервала на неплатените и неоценените от обществото действия, в който биха могли да покачват квалификацията и образованието си.

Това разяснява в изявление за проф. доктор Диана Съботинова от Бургаския свободен университет във връзка днешния Международен ден на дамата.

По данни на Международната организация на труда (МОТ), основани на проучване на бюджета на времето в 64 страни, сред 10 и 39 % от Брутният вътрешен продукт е приносът на неплатения домашен труд, описа ученият. В някои стопански системи този принос е по-голям, а в други - по-малък, като това зависи от часовете неплатен труд, който дамите правят. Най-общо става дума за по този начин наречената стопанска система на грижите, която е невидимата част от стопанската система и не е включена при отчитането на Брутният вътрешен продукт, само че се регистрира от статистиката в изследването " Бюджет на времето ", сподели проф. доктор Диана Съботинова.

Жените в България отделят 4,4 часа на ден за грижи за семейството

Последното изследване на бюджета на времето за България е от 2011 година и съгласно него дамите в страната отделят 4,4 часа на ден за грижи за семейството, до момента в който мъжете - 2,49 часа. Предстои Национален статистически институт да оповести данните от ново проучване, което се организира от март 2022 година до март 2023 година

Според проучването на МОТ 16,4 милиарда часа всеки ден се изразходват за неплатена работа за грижи, което е еднакво на това 2 милиарда души да работят по 8 часа дневно без заплащане, разяснява ученият. Жените и девойките поемат повече от 75 на 100 от неплатената работа по грижи в света. Ако това бъде преизчислено, като времето, отделено за такива " услуги ", се умножи по почасовата минимална заплата, ще получим 11 трилиона $ за безплатна грижа за дома, предоставяна главно от дамите по света. Това са 10 на 100 от международния Брутният вътрешен продукт, който за 2022 година възлиза на 104 трилиона $, които не се регистрират, не намират място в държавни стратегии и обществени политики, разяснява проф. доктор Диана Съботинова. По този метод съгласно учения дамите субсидират тези публични услуги – грижите за децата и възрастните хора, които лежат на плещите главно на дамите от по този начин нареченото " сандвич потомство " – 50+ години, които се грижат както за деца, по този начин и за възрастни хора. Жените субсидират и бизнеса, тъй като този неплатен труд понижава цената на труда в макроикономиката, означи проф. доктор Диана Съботинова.

Когато се понижават обществените разноски, с цел да има фискална непоклатимост, се понижават автоматизирано разноските за опазване на здравето, обучение и публични услуги, което пък покачва неплатения труд, който дамите правят, което по думите на икономиста е антициклично държание на неплатения труд в стопанската система.

Ако грижите, които дамите поставят в семействата, в частност грижите за децата и възрастните, станат част от пазара на труда, МОТ е пресметнала, че световната претовареност в областта на тези грижи се чака да нарасне от 206 млн. работни места на 358 млн. до 2030 година По думите на проф. доктор Диана Съботинова това може да добави 152 млн. работни места въз основата на социално-демографските процеси, свързани със застаряването на популацията. Ученият подсети, че още през 2015 година Организация на обединените нации одобри цели за стабилно развиване, свързани с образованието, опазването на здравето и дълготрайните грижи за възрастните хора. В този подтекст изчисленията сочат, че заетостта в грижите за възрастните хора може да нарасне до 475 млн. работни места или спомагателни 269 млн. работни места до 2030 година За да се случи това, е належащо консолидираното на този неплатен домашен труд в макроикономиката, което ще разреши неговото премерване и приобщаване.

Разходите за тези работни места могат да се покрият както от вложения от обществения бранш, по този начин и от частни вложения. По данни на МОТ става дума за към 5,4 трилиона $ годишни вложения или 4 % от международния Брутният вътрешен продукт, сподели проф. доктор Диана Съботинова. Същевременно тя посочи, че при сходни вложения не може да се чака висока възвръщаемост, само че акцентира, че те стоят в основата на основаването на човешкия капитал.

Жените цялостен живот обложени с налог " време "

Този неплатен труд е тип налог " време " за дамите през целия им живот, тъй като той обгръща част от свободното им време, което минава в неплатени и неоценени действия. Ако се одобри, че през това врече дамите биха могли да се развиват, като в допълнение се образоват да вземем за пример, това значи, че те са лишени от тази опция, с което не се разрешава реализирането на целия им капацитет, разяснява ученият. Този дисбаланс освен лишава дамите от стопански благоприятни условия – той също коства скъпо на обществото под формата на по-ниска продуктивност и пропуснат стопански напредък. Ако това се промени, първият резултат ще е върху растежа на Брутният вътрешен продукт и на стопанските системи като цяло, разяснява проф. доктор Диана Съботинова.

Времевите банки

Не е наложително обаче да се вършат парични вложения, с цел да може да се остойностят грижите на дамите за децата и възрастните. На помощ идват времевите банки. Банкирането на време е система за бартер за услуги, при която хората обменят услуги за заеми, основани на работно време, а не на пари. Терминът " Банкиране на времето " е фиктивен от американския юрист Едгар Кан, който предлага потреблението му като допълнение към държавните обществени услуги, описа проф. доктор Диана Съботинова. В Япония, в интервал не дефицит на средства за финансирането на тези обществени грижи, са приложили концепцията за времевата банка. По този метод е било допустимо работещ човек в Токио да се погрижи за родителите си в Осака, когато поставя грижи за възрастен човек в града, в който работи и да " заплати " с времето, положено за тези грижи, на различен човек, който пък живее при възрастните му родители в Осака, описа ученият. Това е използвано и при грижите за деца, в случай че бабата не живее в града, където родителите работят и отглеждат детето си.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР