Жените са много по-сигурни шофьори от мъжете. Националната статистика на

...
Жените са много по-сигурни шофьори от мъжете. Националната статистика на
Коментари Харесай

МВР: Жените са много по-сигурни шофьори от мъжете

 Жените са доста по-сигурни водачи от мъжете. Националната статистика на Министерство на вътрешните работи за предходната година демонстрира, че мъжете, починали зад кормилото, са 10 пъти повече от починалите дами – 302 на 31. Това надалеч надвишава съотношението сред мъже и дами водачи, показва bTV.

Тази статистика не изненадва специалистите. " При поколенията, които идват, се оказва, че момчетата даже стартират да отстъпват на девойките. Ние се натъкваме от ден на ден на по-трудни курсисти момчета, в сравнение с девойки “, разяснява ръководителят на Асоциацията на квалифицираните автомобилисти в България – Красимир Георгиев.

Все още мъжете водачи са няколко пъти повече от дамите на пътя, те обаче се усилват всяка година, а към този момент не са необичайност обстановки, в които и курсистът, и инструкторът са дами.

" Жените малко бъркаме посоките, но то си е заложено “, споделя автоинструкторка, която има час с младо момиче.

Психолозите описват, че има проучвания, които сочат, че дамите са по-склонни да вършат механически неточности, от вида на включване на неверния мигач да вземем за пример. Мъжкият пол пък се ориентира по-добре в пространството, само че дамите са по-съвестни водачи.

" При мъжете по-изявени са характерности от вида на търсене на мощни чувства, импулсивност, безразсъдно шофиране, рисковано шофиране ", споделя Зорница Тоткова, от Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките.

Автоинструктурите споделят, че дамите са по-внимателни и изпълнителни, а постоянно и реализират по-високи резултати от представителите на мъжкия пол. По въпроса за даването на преимущество мненията на експертите от двата пола са в конфликт.

" Eдна жена е по-вероятно, в случай че ѝ махна и я помоля да се мушна пред нея, тя  да ме пусне “, споделя психологът доктор Тоткова. Експертът по пътна сигурност обаче е на друго мнение. " Много по-често ще ви пусне мъж зад кормилото. На дамата й е доста прелестно, когато ѝ дадеш преимущество, само че не се сеща да благодари “, добави той.

Експертите напомнят, че без значение от пола и мъже, и дами би трябвало да знаят, че на пътя няма безсмъртни. През 2019 година в София са станали към 12 хиляди произшествия, от които близо 800 тежки. Столичната полиция разгласява статистиката си за предходната година, съпроводена с фрагменти от някои от случаите.

Столичните катаджии са открили над 150 хиляди нарушавания на Закона за придвижване по пътищата. Огромната част от тях са за скорост – над 70 хиляди Като в над 600 от случаите водачите са карали с повече от 50 км/ч над допустимото.

През предходната година в столицата са хванати над 1000 водачи с алкохол и над 200 с наркотични субстанции в кръвта, 110 водачи са отказали да бъдат тествани. На всички са свалени регистрационните табели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР