Жените присъстват във всички аспекти на веригата за снабдяване с

...
Жените присъстват във всички аспекти на веригата за снабдяване с
Коментари Харесай

WWF: Половата дискриминация вреди на риболовната индустрия

Жените участват във всички аспекти на веригата за доставяне с морски блага: 14% от служащите, които директно се занимават с лов на риба и аквакултури са дами. В същото време те заемат половината от всички второстепенни позиции в промишлеността като обработка, маркетинг и дистрибуция на морските артикули.

Изследване на Центъра за резистентен лов на риба World Fish демонстрира, че макар значимата си роля в бранша, дамите не са третирани като равни на мъжете. Те страдат от нищожен достъп до запаси, ограничаващи полови правила и нископлатен труд, а също и от отрицателния резултат на остарели културни обичаи, обществени предубеждения и даже на законодателството в някои разрастващи се страни. В резултат дамите съставляват цели 70% от нискоквалифицираната работна мощ в рибните ферми, като в това време заемат едвам 10% от управителните постове в промишлеността. Ето за какво пред тях се откриват доста по-малко благоприятни условия, а по-ниските приходи постоянно ги принуждават да живеят в беднотия.

Приносът на дамите в риболова обичайно не среща нужното самопризнание. В развиващия се свят да вземем за пример, дамите поправят риболовен мрежи, събират крайбрежна риба за примамка и подготвят храна за мъжете. В допълнение към ограничаващите ги обществени правила те имат и по-малък достъп до капитал, което не им разрешава да имат лична риболовна лодка или да основат нова аквакултурна плантация. Проучванията обаче демонстрират, че колкото по-пряко са ангажирани дамите в рибарството и аквакултурите, толкоз повече се усилва и продуктивността.

По случай днешния Ден на женското тъждество природозащитната организация WWF напомня основната роля на дамите във всички сегменти на риболовната активност и предизвестява, че пренебрегването им освен поражда риск от полова дискриминация, само че и мощно понижава успеваемостта в бранша.

“Ако се разреши на дамите да се включат пълноценно в риболова ще се ускори производството, ще се понижи бедността и ще се увеличи продоволствената сигурност на милиони семейства, разчитащи на рибата и морските блага,” разяснява ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Жените в рибарските общности постоянно имат неравностойни обществени отговорности като нормално поставят главната грижа за децата и фамилиите си. Затова при закриване на риболовна зона, когато приходът е заплашен, те са по-засегнати от мъжете. Необходимостта от приходи и храна за семейството може да докара до експлоататорски полов труд: за жалост, търговията с плът не е необичайност в обеднелите общности. Освен това женският глас постоянно се преглежда като „ по-маловажен “ от мъжкия в рибарските среди, като дамите нерядко страдат и от дискриминация при кандидатстването за работа поради стрховете от отпуск по майчинство.

Какво можем да създадем?

Устойчивият избор на риба способства освен за дълготрайното възобновяване и запазване на рибните ресурси в международния океан. Купувайки сертифицирана морски артикули, ние сътворяваме предпоставки за понижаване на половата дискриминация. Пазарувайки отговорно, поддържаме поминъка на над 800 милиона души по света, които зависят от рибата като източник на приходи.

"Не е нужно да се отхвърляме от рибата и морските блага. Важно е обаче да се избират морски артикули, уловени или отгледани по метод, който резервира рибните запаси и хората, зависещи от тях “, разяснява ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Затова с поддръжката на Европейска комисия, WWF започва своята акция „ Риба и за в бъдеще “ в 18 страни, измежду които и България. С нея природозащитниците приканват потребителите, търговците и политиците в Европейския съюз да поемат своята водеща роля в обезпечаването на резистентен лов на риба в международен мащаб. В помощ на потребителя WWF създаде рекомендации, с които цели да насърчи виновния избор на морска храна, гарантиращ запазването на рибата и морските блага и за утрешния ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР