Жените по-рядко получават кардио-пулмонална първа помощ от свидетели и по-често

...
Жените по-рядко получават кардио-пулмонална първа помощ от свидетели и по-често
Коментари Харесай

Жените по-често умират от сърдечен арест на обществени места

Жените по-рядко получават кардио-пулмонална първа помощ от очевидци и по-често умират от сърдечен арест на публични места, в сравнение с мъжете, сподели изследване на американски учени, представено от Асошиейтед прес.

"Може да е плашеща даже единствено мисълта да натискаш мощно и бързо гръдния панер на жена, като някои хора се опасяват да не я наранят ", сподели Одри Блуър от университета на щата Пенсилвания.

Проучването обхвана близо 20 хиляди случая на сърдечен арест, при който сърцето стопира да работи ненадейно. Само 39% от дамите са получили съответна помощ, а от мъжете - 45%.

Вероятността да оцелеят е с 23 % по-голяма при мъжете.

Според специалистите, една от аргументите е нежеланието на оказващите първа помощ да разсъблекат облеклата и да допрян гръдния панер на дамите пред погледа на други хора. Правилната кардио-пулмонална първа помощ обаче не планува тези неща, споделят учените. За нея са нужни мощен напън в средата на гръдния панер на чести шпации.

Изследването беше разисквано на конференция на американската Асоциация за сърдечно здраве в град Анахайм, щата Калифорния.

Над 350 хиляди американци претърпяват сърдечен арест отвън болничното заведение всяка година. Около 90% от тях умират, само че кардио-пулмоналната първа помощ може да удвои или утрои възможностите за оцеляване. В домашни условия не се следят разлики във връзка с оказването на помощ съгласно пола.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР