Жените по-често умират от инфаркт от мъжете, защото получават по-малко

...
Жените по-често умират от инфаркт от мъжете, защото получават по-малко
Коментари Харесай

Жените умират от инфаркт по-често от мъжете заради по-малко ефективно лечение

Жените по-често умират от инфаркт от мъжете, тъй като получават по-малко дейно лекуване от тях, написа в. "Дейли мейл ".

Изданието цитира взаимно проучване на учени от университета в Лийдс и на шведския Каролински институт. Екипът проучил данните за работата на сърцето на мъжете и дамите измежду 180 хиляди шведски пациенти, претърпели инфаркт. Оказало се, че дамите не били лекувани по същия метод, както мъжете.

На дамите, претърпели най-опасната форма на инфаркт, в 34 % от случаите не им били предписани такива животоспасяващи процедури като аорто коронарно шунтиране и стентове. Освен това с 24 % по-рядко им се назначавала статинова терапия за лекуване, която оказва помощ за избягването на втори сърдечен припадък. На дамите им предписвали с 16 % по-малко банкет на аспирин, който защищава от образуването на тромбове. В тези случаи, когато пациентките получавали съответното лекуване, присъщо за мъжете, смъртността им внезапно намалявала.

Медиците означават, че доста постоянно лекарите се подвеждат по предразсъдъците си за "типичния " пациент, получил инфаркт. В визиите им той е от мъжки пол, има проблеми с наднорменото тегло, страда от диабет и е пушач.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР