Жените на ръководни постове у нас стават все повече, дамите

...
Жените на ръководни постове у нас стават все повече, дамите
Коментари Харесай

Програмата Smart Lady от Fibank подпомага жените в бизнеса

Жените на управителни постове у нас стават от ден на ден, дамите с високи финансови благоприятни условия - също. На доктрина нежният пол върви все по-уверено напред в бизнеса. Както по света, по този начин и у нас обаче дамите към момента са по-уязвими и с по-малки благоприятни условия за развиване в бизнеса от мъжете.

Докладът „ Жените, бизнесът и законът 2018 ", квалифициран от Световната банка, мери правните спънки пред икономическата интензивност на дамите през последното десетилетие. 50% от страните в света имат форма на ограничавания за работа за дамите - в браншове като минното дело, производството, строителството, енергетиката, селското стопанство, водите и превоза. В резултат на тези ограничавания към 2,7 милиарда дами нямат същите благоприятни условия единствено поради пола си. Пречките пред дамите не стопират и в другата половина от страните под разнообразни форми.

В последните две години в Европа са осъществени 15 знакови промени за възстановяване на икономическата обстановка на дамите. Старият континент обаче изостава в обезпечаване на отбрана на дамите против насилието, изключително на работното място.

Когато погледнем статистиката за трудовите хонорари на двата пола в България ни излиза наяве, че равенството продължава да е задача невъзможна. Последните данни, изнесени през 2017 година, са стряскащи - при съпоставяне сред мъже и дами на един и същи пост, се оказва, че мощният пол получава с цели 15% по-високо възнаграждение.

Средната месечна чиста заплата на дамите у нас е 630 лева, до момента в който мъжете взимат приблизително чисто 715 лв.. По-малко са и високоплатените дами. с работна заплата от 1000 до 2100 лева са 11,3 на 100 от дамите, до момента в който при мъжете този дял е двойно по-голям – 23 %.

Отделно от това близо 720 000 дами на трудоспособна възраст у нас нямат опция да работят поради това, че се грижат за подвластен член от фамилията - дете, възрастен или болен.

Обобщено можем да кажем, че и у нас, и по света, и измежду бедните, и измежду богатите, дамите имат да извървят още дълъг път до равенството. Смела стъпка към него направи Първа капиталова банка, която през март пусна финансова стратегия, особено създадена за дамите. Тя цели да им помогне при стартирането на бизнес, да им вдъхне убеденост и да им даде късмет за по-голямо кариерно и финансово израстване. Специалната стратегия на Fibank - Smart Lady e ориентирана към дами, които са бизнесмени и шефове на бизнес. Тя включва благоприятни условия за кредитиранe, съобразени с потребностите на дамите, както и редица нефинансови облекчения. По време на майчинство дамите ще получат опция да понижат месечните си вноски до 75% за 15 месеца. От банката оферират и спестовна сметка с възходяща рентабилност за бъдещето на децата, кредитна карта Diners Fіrѕt Lаdу c вĸлючeнa зacтpaxoвĸa пpи paĸ нa гъpдaтa, oтcтъпĸи пpи пoĸyпĸи в нaд 400 тъpгoвcĸи oбeĸтa, дocтъп дo BИΠ caлoни нa лeтищaтa в целия свят и peдицa дpyги пpивилeгии.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР