Жените, които са се подложили на хормонално лечение срещу ефекта

...
Жените, които са се подложили на хормонално лечение срещу ефекта
Коментари Харесай

Хормоналното лечение на менопауза увеличава риска от рак на гърдата

Жените, които са се подложили на хормонално лекуване против резултата от менопауза, са с повишен риск от рак на гърдата, сочат резултатите от широкомащабно проучване, представени от Агенция Франс Прес.

Други проучвания също демонстрират сходна връзка, само че сегашното преценя риска, обвързван с разнообразни типове хормонална терапия. Сега учените са установили, че даже при прекъсване на лечението рискът е налице през идващите десетина години. Били оценени резултатите от 58 епидемиологични проучвания, обхванали над 100 000 дами.

Става въпрос най-много за наблюдателни проучвания, които откриват статистическа, само че не и причинно-следствена връзка. Заключенията са, че всички хормонални лекувания на менопауза са свързани с повишен риск от рак на гърдата, като се изключи използването на естрогенни кремове.

Жените на 50 години, които 5 години са подложени на терапия, комбинираща естрогени и прогестерон, са с повишен 8,3-процентен риск от рак на гърдата през първите 20 години след началото на лекуването, до момента в който рискът е 6,3% за дамите на същата възраст, които не са подложени на лекуване. Рискът е 7,7% за дамите, подложени на лекуване със същата дълготрайност, което комбинира естрогени и прогестерон, само че не е всекидневно, и е 6,8-процентен за лекуваните само с естрогени.

" Ако лечението продължи 10 години, рискът нараства към 2 пъти спрямо 5-годишното лекуване ", означи един от ръководителите на проучването Джилиан Рийвс от Оксфордския университет. Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Лансет ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР