Жените, които редовно домакинстват или работят като професионални хигиенистки, използвайки

...
Жените, които редовно домакинстват или работят като професионални хигиенистки, използвайки
Коментари Харесай

Почистващите препарати са вредни за белия дроб

Жените, които постоянно домакинстват или работят като професионални хигиенистки, употребявайки ежедневно почистващи препарати, излагат на риск здравето на белите си дробове, предизвестяват норвежки експерти, представени от в. "Дейли експрес ".

Авторите на изследването от университета на Берген са открили, че химикалите в почистващите препарати, измежду които амоняк, в дълготраен аспект повреждат белодробната мембрана и отслабват функционалностите на органа.

Изследването е основано върху данни за над 6200 дами и мъже на междинна възраст 34 години, чието дихателно здраве е следено в продължение на две десетилетия.

За задачите на изследването са регистрирани избрани индикатори при наложително издишване - насилствен витален потенциал (FVC) и размер на насилственото приключване за 1 секунда (FEV1). Специалистите са открили, че спадът в индикаторите е по-бърз при дамите, които чистят вкъщи, и още по-бърз при професионалните хигиенистки, спрямо дами, които не практикуват сходна активност.

При професионалните хигиенистки неподходящият резултат върху белия дроб е съпоставим с този при дългогодишни пушачи.

При мъжете не е регистрирано сходно увреждане, което се изяснява с обстоятелството, че те по-рядко чистят вкъщи или работят като професионални хигиенисти.

Сред дамите, които постоянно употребяват почистващи препарати, са регистрирани и повече случаи на астма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР