Жените хирурзи твърдят, че са подложени на сексуален тормоз, нападение

...
Жените хирурзи твърдят, че са подложени на сексуален тормоз, нападение
Коментари Харесай

Мълчаливата болка: Жените хирурзи разкриват сексуалния тормоз и насилието в медицинската професия

Жените хирурзи настояват, че са подложени на полов тормоз, нахлуване и в някои случаи обезчестяване от страна на сътрудниците си, откри огромен разбор на личния състав на NHS (Национална работа по здравеопазване), оповестяват от Би Би Си.

Авторите на изследването настояват, че съществува модел на корист с дами стажантки от страна на старши хирурзи мъже.

Близо две трети от дамите хирурзи, които са дали отговор на откривателите, са декларирали, че са били обект на полов тормоз, а една трета са били полово насилвани от сътрудници през последните пет години.

Жените споделят, че се опасяват, че съобщаването наинцидентите ще навреди на кариерата им.

Докладът, който се разгласява в British Journal of Surgery, е първият опит да се добие визия за мащаба на казуса.

Регистрираните хирурзи - мъже и дами - бяха поканени да вземат участие изцяло анонимно и 1434 души дадоха отговор. Половината от тях са дами:
63% от дамите са били обект на полов тормоз от страна на сътрудници.30 % от дамите са били обект на полово посягане от страна на колега11 % от дамите са съобщили за насилствен физически контакт, обвързван с опциите за кариераДокладвани са минимум 11 случая на обезчестяване: 90 % от дамите и 81 % от мъжете са станали очевидци на някаква форма на полово посягане
Въпреки че отчетът демонстрира, че мъжете също са обект на сходно държание (24 % са били подложени на полов тормоз), той заключава, че мъжете и дамите хирурзи " живеят в друга действителност ".

" Нашите констатации евентуално ще разклатят доверието на обществеността в специалността на хирурга ", споделя доктор Кристофър Бегени от университета в Ексетър.

" Съществува раздразнителност да се приказва намерено ", казваДжудит -хирург-консултант, която ебила подложена на полово принуждение, когато е била при започване на кариерата си.

" [Той] просто се обърна и зарови главата си право в деколтето ми и избърса челото от потта си в мен. "

" Просто замръзнах: " Защо лицето му е в деколтето ми? ", споделих си аз.

Когато хирургът го направил за повторно, Джудит предложила да му донесе забрадка. Отговорът му беше: " Не, това е доста по-забавно ", " усещах се унизена ", споделя тя.

Още по-лошо за нея беше цялостното безмълвие на сътрудниците ѝ.

" Той даже не беше най-старшият човек в операционната "

Това се е случило на Джудит посред операционната зала, само че " половият тормоз и половото принуждение се простиране единствено при нас, нои в стотицидруги лечебни заведения ", декларира тя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР