Жените гледат деца, грижат се за домакинството и за възрастни

...
Жените гледат деца, грижат се за домакинството и за възрастни
Коментари Харесай

Трудът на жените в семейството

Жените гледат деца, грижат се за семейството и за възрастни и заболели родственици: този труд е безвъзмезден, а неведнъж и неусетен и незачитан. Без него обаче международната стопанска система би аварирала. Вижте в:

Петра е на 50 години, когато напуща работата си в Берлин, с цел да си търси друга. Но по този начин и не стартира на ново място, защото татко ѝ се разболява и тя остава в къщи, с цел да се грижи за него. Малко по-късно от помощ стартира да се нуждае и майка ѝ. Така Петра в действителност работи на цялостен работен ден, само че без да получава никакво възнаграждение. " Често пъти дремя даже по-малко от младите майки с бебетата ", споделя тя. Петра би могла да изпрати родителите си в старешки дом, само че ги обича прекалено много, с цел да постъпи по този начин.

" Не са доста хората, които знаят какъв брой тежка работа е това да се грижиш за възрастен и болен човек ", отбелязва Кристина Шален. Тя е специалист в тази сфера и води безвъзмездни курсове по оказването на грижи в клиниката „ Хелиос " в Берлин. " Професионалните болногледачи работят по осем часа на ден, а роднините по предписание имат 24-часов работен ден ", споделя тя.
 болен iStock/Getty Images
Готвене, почистване, грижи

Близо 70% от болните и възрастни хора в Германия получават съответните грижи в дома си от свои родственици – нормално дами. Жените като Петра се занимават с домашна работа, с развъждане на деца и грижи за по-възрастни родственици - и то гратис. Затова те рядко могат да заемат места, изискващи работа на цялостен работен ден. В резултат на това приходите им са доста по-ниски от тези на мъжете, а надлежно и пенсиите. Сред държавите-членки на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) Германия е страната, в която разликите в равнищата на пенсиите сред мъжете и дамите са най-големи.-->

Още по-засегнати са дамите от по-бедните страни в света. Там не съществуват нужните публични структури, от които биха могли да се възползват, а бедността нерядко ги лишава и от най-елементарни домашен уреди, които да ги улеснят в всекидневието. Жените от бедните квартали в Уганда, Зимбабве или Кения, в Индия или на Филипините, посвещават приблизително по една година повече от живота си на грижата за своето семейство и родственици, в съпоставяне с  дамите от по-заможни фамилии.

Жените и девойките по света посвещават всекидневно 12 милиона часа на грижи за родственици, деца и домакинство . Ако тази работа бъде измерена с минималната заплата в съответната страна, общата сума би възлязла на 11 трилиона $ годишно.
 извършване на покупки iStock/Getty Images
Изчисленията са направени от " Оксфам " и демонстрират какъв брой подценена е този тип работа, показва Елен Емке, специалист на организацията. Според нея е нужно обществото да признае този факт и да компенсира въпросния дефицит в пенсиите на тези дами, с цел да бъдат те задоволително материално подсигурени на старини.

Безплатен труд за обществото

Световната икономическа система е сексистка, установяват създателите на изследването на " Оксфам ". Времето, което дамите и девойките по света прекарват в грижи за околните си и в разнообразни домашни отговорности , затруднява достъпа им до обучение и до пазара на труда. Те печелят по-малко или даже нищо, респективно имат по-ограничени благоприятни условия да реализират финансова самостоятелност и богатство.

Едно 8-годишно момиче прекарва 30% повече време в домашна работа, в сравнение с нейното братче-близнак. Десет години по-късно дистанцията нараства даже до 50 %. На тази база пораства вероятността момичето в бъдеще да стане стопанка и да не получи опция за друга работа, защото просто няма време за учебно заведение и обучение. 42% от дамите по света въобще не са разполагаем на пазара на труда, защото оказват безвъзмездни грижи в границите на фамилията си. За мъжете същият индикатор е единствено шест на 100.
 почистване iStock/Getty Images
Жените по света работят прекалено много и постоянно правят работата си гратис, непризнато и невидимо , акцентират от " Оксфам ". В един съвършен свят, какъвто разказват учените от " Оксфам ", хората не би трябвало да понасят финансови негативи от това, че се грижат за семейството или за възрастни свои родственици. За доста дами в света това към този момент си остава фантазия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР