Жени поставиха цветя на стълбите на Народното събрание в памет

...
Жени поставиха цветя на стълбите на Народното събрание в памет
Коментари Харесай

Поставиха цветя на стълбите на НС в памет на жертвите на домашно насилие

Жени сложиха цветя на стълбите на Народното събрание в памет на жертвите на домашно принуждение.

Нашата самодейност е "Цвете за нея " - цвете посмъртно за всички жертви на домашно принуждение предходната година и за всички тези, които оцеляха на инат на безотговорното отношение на страната, разяснява пред публицисти Ваня Министерска. Албена Белянова цитира данни на "Анимус ", съгласно които отвън тези 32 публични случая, има още двадесет убити дами единствено за предходната година. Това е ужасно, убитите дами единствено от началото на годината са четири, уточни тя. А това е насилието, за което знаем, нямаме информация какъв е размерът на насилието на работното място, на улицата, разяснява Белянова.

Организаторите на самодейността упорстват за изменение на Наказателния кодекс, от който да отпадне тази методичност, която се изисква, с цел да може да бъде квалифицирано домашното принуждение като по-тежко наказуемо закононарушение. Сред другите им претенции са криминализиране на психическото принуждение и отпадане на съкратената процедура, при която причинителите на тези действия могат да се договарят за по-ниска присъда. Жените настояха още за отваряне на спешни центрове във всичките 28 области на страната и основаване на указател на подадени тъжби, сигнали, в това число и позвънявания към системата "112 " за домашно принуждение. "И основно, за политическа воля за справяне с казуса с насилието над дами и деца, каквато няма ", разяснява Албена Белянова.

Омбудсманът Мая Манолова поддържа самодейността "Цвете за нея " и настояванията на дамите, организирали акцията. За мен това е методът да се означи 8 март, като изразим поддръжката за всички дами по света и в България, които са мачкани, унижавани, експлоатирани, притискани, пребивани и убивани, разяснява тя. Манолова прикани да се намерения дали признатите промени в Наказателен кодекс са задоволителни и дали от тях не следва, че една жена би трябвало да бъде пребивана най-малко три пъти, с цел да се потвърди методичност, с цел да може насилникът й да бъде наказан. Тя настоя и за промени в закона за равнопоставеност на половете, които да поддържат дамата на работното й място и да подсигуряват равно възнаграждение на труда. По думите й мъжете в България получават 25 % по-високи хонорари от дамите, които упражняват същата работа.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също беседва с дамите, които сложиха цветя на стълбите на Народното събрание, и даде обещание да продължат законодателните начинания против домашното принуждение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР