Жени Начева, архивна снимка БГНЕС Болниците във Враца и Ловеч

...
Жени Начева, архивна снимка БГНЕС Болниците във Враца и Ловеч
Коментари Харесай

Болниците в Ловеч и Враца остават, но реформирани


Жени Начева, архивна фотография БГНЕС

Болниците във Враца и Ловеч ще продължат да съществуват, само че евентуално не в настоящия си тип, съобщи заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева в неделя, когато чиновниците на здравното заведение в Ловеч излизат на следващ митинг за запазването на структурата.

" Болниците във Враца и Ловеч са предпочитани, те са регионални лечебни заведения и наложително би трябвало да продължат да съществуват. Дали тъкмо в този тип на този стадий не мога да отговоря, само че главните структуроопределящи клиники и отделения ще продължат да съществуват, тъй като са единствени на територията на съответната област ", съобщи Начева пред БНР.

Според нея принос за настоящето положение на двете лечебни заведения има неглижирането на просрочените отговорности и на договорите, които са били подписани преди няколко години за взаимна активност в ущърб на държавните лечебни заведения.

По думите й към този момент са направени оздравителни проекти, с цел да работят двете лечебни заведение, само че следва разговор с кредиторите им за постигането на най-благоприятен баланс.

" Ще потърсим отговорност (предприели сме дейности в тази посока) на лицата, които са довели до това финансово положение двете лечебни заведения “, сподели още зам.-министърът.

Тя сподели още, че следва разговор с лекарите от двете лечебни заведения, с цел да бъде върнато доверието им. " Когато им разбираем къде са проблемите и по какъв начин ще ги адресираме, мисля, че ще се успокоят ", счита Начева. Тя означи още, че страната е вложила в двете лечебни заведения в инсталация и добави, че е оптимист за намирането на лекари макар тежката демографска обстановка:

" Няма по какъв начин страната като принципал да влага в лечебни заведения, които счита да закрива и които счита за неперспективни ", аргументира се тя.

Ръстът в опазването на здравето е важен, само че на равнище лечебни заведения е доста значимо какви правила дефинират техните ръководители за разпределение на средствата, получавани за осъществената и регистрирана активност по линия на Здравната каса, разяснява още Жени Начева.

Националната здравна карта е в развой на обществено разискване, което ще завърши идната седмицата, напомни тя. На рецензиите, че Министерството на здравеопазването не се е вслушало в оценките на консилиумите по места за плановете по картата Начева отговори, че е " доста мъчно да се реализира баланс сред първична и профилирана извънболнична помощ, в границите на болничната помощ ". Проблемът е в многото договорни сътрудници на Касата – над 16 хиляди и над 340 лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК има контракт.

" Когато експертите на регионално равнище са видели данните, каквито са регистрирани от предходната година, а ние сме взели действително регистрирана статистическа информация, на някои места може да има грешки, само че на други места това е същинската, действителна картина на нещата, каквито сме ги установили. Ако в дадена област обещано легло се откаже незадоволително, първо има заделен запас за кревати за незабавна здравна помощ. Освен това неведнъж подчертахме, че като се изключи интензивните кревати се позволява смяна, приемане на пациенти на различен тип кревати, в случай че действителни медицински потребности наложат тази нужда. Националната здравна карта не би следвало да се свежда единствено до брой кревати. Тя е " фотография “ както на актуалните, по този начин и на бъдещите планове за вложения “, сподели още Жени Начева.

Предстои да се види по какъв начин ще бъдат възприети думите й от медиците и жителите на Ловеч, което в 17 часа в неделя излизат на следващ митинг поради неразбираемото бъдеще на локалната болница. Те възнамеряват да блокират придвижването по основния път София - Варна, в региона на пътен възел Абланица край Ловеч

В края на третата седмица от началото на митингите, медици и поданици на Ловеч не престават да упорстват за незабавни и съответни ограничения за спасяването на болничното заведение, където липсват консумативи и подобаващи условия

" Кардиология, Урология, Съдова хирургия и Пулмология - 4 отделения ги няма! Това ли е оздравитения проект?! ", пита жителка на Ловеч пред националното радио.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР